Hubertus Ogólnopolski już 20 października

16.10.2018, 11:09aktualizacja: 16.10.2018, 11:09

Ogólnopolski Hubertus - plakat
Uroczysta parada z udziałem jeźdźców konnych i reprezentacji pocztów sztandarowych, koncert muzyki myśliwskiej z utworami patriotycznymi, pokazy tematyczne, grupy rekonstrukcyjne, wspólne gotowanie dziczyzny - to tylko niektóre atrakcje czekające na uczestników Ogólnopolskiego Hubertusa. Tegoroczne, jubileuszowe, święto myśliwych, leśników i jeźdźców odbędzie się w Pułtusku już 20 października.

Hubertus, czyli najważniejsze święto dla myśliwych w 2018 roku jest wyjątkowy. Obchodzimy go w setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę i w 95. rocznicę powstania Polskiego Związku Łowieckiego. Wydarzenie jest realizowane w ramach programu „Niepodległa”.

Obchody rozpoczną się o godz. 10:00 mszą św. Hubertowską, po której z Bazyliki kolegiackiej Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny na rynek główny wyruszy przemarsz z udziałem myśliwych, leśników i jeźdźców. To właśnie na rynku odbędą się zarówno oficjalne obchody, jak i cześć artystyczna.

Wśród zaplanowanych atrakcji znalazł się koncert muzyki myśliwskiej z utworami patriotycznymi, pokazy sokolnicze i kynologiczne oraz pokaz mody myśliwskiej. Nie zabraknie tradycyjnego pokazu "Pogoń za lisem" oraz okazji do spróbowania kuchni myśliwskiej. Ciekawi sztuki łowieckiej będą mogli obejrzeć pokaz wabienia jeleni (wraz z konkursem). Muzycznym zwieńczeniem wydarzenia będzie koncert zespołu After Party oraz koncert muzyki rozrywkowej Feniks.

Obchodom Hubertusa będą towarzyszyć dodatkowe atrakcje, w tym m.in. wystawa zdjęć nagrodzonych w XXIII Konkursie Fotograficznym „Łowca Polskiego” im. Włodzimierza Puchalskiego, grupa rekonstrukcyjna, strefa edukacyjna oraz akcja „Darz Bór - Dasz Krew”, podczas której w specjalnym mobilnym ambulansie będzie można oddać krew.

Hubertus jest silnie zakorzeniony w kulturze łowieckiej. Znalazł też swoje miejsce w kulturze narodowej. Obchody Dnia Świętego Huberta sięgają swoją tradycją do połowy XV wieku.

Organizatorem wydarzenia jest Polski Związek Łowiecki, a współorganizatorami Lasy Państwowe i Gmina Pułtusk. Patronat honorowy nad imprezą objął Minister Środowiska Henryk Kowalczyk i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

KONTAKT:

Michał Niemczak