Ambasada RP w Londynie: reklasyfikacja Polski do statusu gospodarki rozwiniętej (komunikat)

24.09.2018, 23:09aktualizacja: 24.09.2018, 23:09

- Ambasada RP w Londynie informuje:

W poniedziałek, 24 września br. z okazji reklasyfikacji Polski do statusu gospodarki rozwiniętej, Ambasada RP w Londynie wraz z Giełdą Papierów Wartościowych (GPW) gościła przedstawicieli największych w Polsce spółek państwowych, banków oraz instytucji finansowych.

– Wierzę, że ta reklasyfikacja pomoże nam skuteczniej promować polską gospodarkę w Zjednoczonym Królestwie i da nam okazję, aby coraz częściej mówić o polskim sukcesie 26 lat nieprzerwanego wzrostu gospodarczego – powiedziała Zastępczyni Ambasadora RP w Londynie Agnieszka Kowalska, witając gości w Ambasadzie.

– O tym sukcesie świadczy coraz częstsze dostrzeganie przez brytyjski biznes i media możliwości, jakie niesie Polska gospodarka. Jednak przede wszystkim sukces ten potwierdza coraz silniejsza obecność polskich firm w tym kraju, zarówno ponad 30 tys. przedsiębiorstw prowadzonych tutaj przez Polaków, jak i nowe inwestycje firm z Polski – dodała zapewniając, że niezależnie od ostatecznego porozumienia ws. brexitu, „Wielka Brytania zawsze pozostanie naszym ważnym partnerem i zawsze oferować będzie możliwości rozwoju biznesu”.

W wydarzeniu wzięli udział m.in. dyrektorzy i wicedyrektorzy GPW, Banku Pekao S.A., PZU, PKO BP, Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych oraz Polskiego Funduszu Rozwoju.

24 września 2018 r. globalna agencja indeksowa FTSE Russell przekwalifikowała Polskę ze statusu rozwijających się rynków do prestiżowego grona rynków rozwiniętych. Zmiana ta została uczczona podczas poniedziałkowego otwarcia giełdowego na London Stock Exchange z udziałem przedstawicieli polskich spółek.

Dzięki awansowi Polska znalazła się w grupie 25-ciu najbardziej rozwiniętych światowych gospodarek, takich jak Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Japonia czy Australia.

kom/ dka/

Data publikacji 24.09.2018, 23:09