Polityka i społeczeństwo

PK: Sprawca dwóch przestępstw zgwałcenia małoletnich dziewczynek sprzed lat został tymczasowo aresztowany (komunikat)

24.09.2018, 11:40aktualizacja: 24.09.2018, 11:40

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Bolesławcu prowadzi śledztwo przeciwko Grzegorzowi K., który w 2009 roku na terenie powiatu bolesławieckiego dopuścił się dwóch przestępstw zgwałcenia na małoletnich.

Dokonano analizy profilu genetycznego sprawcy

Do przestępstw doszło w czerwcu i w lipcu 2009 roku w miejscowościach na terenie powiatu bolesławieckiego. Sposób działania sprawcy był za każdym razem podobny. Mężczyzna zaciągał swoje ofiary w zarośla, gdzie stosując przemoc oraz groźby doprowadzał je do obcowania płciowego. W ten sposób pokrzywdzone zostały przez niego dwie dziewczynki w wieku 13 lat.

Pomimo przeprowadzonego na szeroką skalę śledztwa i intensywnych czynności procesowych, sprawca nie został wówczas wykryty. Niezależnie od tego zidentyfikowane ślady biologiczne pochodzące od sprawcy zarejestrowano w krajowej bazie danych DNA prowadzonej przez Zakład Biologii Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego Komendy Głównej Policji w Warszawie.

W 2018 roku dokonano analizy profilu genetycznego pochodzącego ze śladów biologicznych sprawcy, porównując go z niemiecką oraz czeską bazą danych. Na tej podstawie ustalono, że jest on zbieżny z profilem zarejestrowanym w niemieckiej bazie danych. Ponadto ustalono, że ten sam profil genetyczny został zarejestrowany na terenie Czech, jako pochodzący od sprawcy zgwałcenia, którym okazał się Grzegorz K.

Ustalono, że mężczyzna został 11 kwietnia 2018 roku zatrzymany do odbycia kary 14 lat pozbawienia wolności orzeczonej za inne przestępstwa.

Grozi kara do 20 lat pozbawienia wolności

Grzegorz K. został doprowadzony do Prokuratury Rejonowej w Bolesławcu, gdzie usłyszał zarzuty popełnienia w 2009 roku dwóch przestępstw zgwałcenia małoletnich w wieku 13 lat.

Po przeprowadzeniu czynności procesowych z podejrzanym Prokuratura Rejonowa w Bolesławcu skierowała do miejscowego Sądu Rejonowego wniosek o jego tymczasowe aresztowanie na okres trzech miesięcy. W dniu 22 sierpnia 2018 roku Sąd uwzględnił wniosek prokuratury.

Grzegorz K. był wielokrotnie karany sądownie, w tym za dwa przestępstwa zgwałcenia, których dopuścił się na terenie Czech w 2009 i 2011 roku, za które został skazany na kary 5 i 7 lat pozbawienia wolności.

Aktualnie Prokuratura Rejonowa w Bolesławcu prowadzi czynności procesowe zmierzające do uzupełnienia materiału dowodowego i zakończenia postępowania.Za zarzucane przestępstwa 45-letniemu Grzegorzowi K. grozi kara pozbawienia wolności w wymiarze do 20 lat.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 24.09.2018, 11:40