Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty i areszt dla konkubiny Andrzeja Z. pseudonim Słowik (komunikat)

21.09.2018, 10:42aktualizacja: 21.09.2018, 10:42

- PK informuje: Prokuratura Regionalna w Szczecinie prowadzi postępowanie dotyczące zorganizowanej grupy przestępczej kierowanej między innymi przez Sebastiana W. W jej strukturach funkcjonował między innymi Andrzej Z. pseudonim Słowik.

Podejrzana działała w grupie przestępczej i utrudniała postępowanie

W toku tego postępowania w wyniku czynności procesowych ustalono fakt utrudniania postępowania przez Andrzeja Z. pseudonim Słowik poprzez przekazywanie poleceń dotyczących funkcjonowania grupy przestępczej swojej konkubinie - Marcie M.

Ustalenia poczynione w toku śledztwa doprowadziły do zatrzymania Marty M. Na polecenie prokuratora Prokuratury Regionalnej w Szczecinie zatrzymania dokonali 11 września 2018 roku funkcjonariusze Zarządu CBŚP w Szczecinie.

Po doprowadzeniu konkubiny Andrzeja Z. pseudonim Słowik do Prokuratury Regionalnej w Szczecinie prokurator ogłosił jej zarzuty popełnienia trzech przestępstw. Marta M. podejrzana jest o udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Miało to miejsce co najmniej od 1 stycznia 2016 roku do 11 września 2018 roku w Warszawie i innych miejscowościach na terenie Polski. W ramach tej działalności podejrzana między innymi wykonywała polecenia Andrzeja Z. dotyczące przestępczej działalności, koordynowała obrót kokainą w znacznych ilościach, przekazywała członkom grupy informacje dotyczące przestępczych działań, a także podejmowała różne działania w celu utrudnienia prowadzonego postępowania przygotowawczego. Chodzi o przestępstwo z art. 258 par. 1 kodeksu karnego, które zagrożone jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.

Prokurator zarzucił jej ponadto, że w ramach zorganizowanej grupy przestępczej podejmowała szereg różnych działań mających na celu utrudnienie postępowania przygotowawczego prowadzonego przez Prokuraturę Regionalną w Szczecinie. Działania te były ukierunkowane na to, aby określone osoby, w tym Andrzej Z. pseudonim Słowik, Krzysztof O. pseudonim Kręcony, Leszek D. pseudonim Wańka, Sławomir F., Filip F., Janusz P. pseudonim Parasol oraz Artur R. pseudonim Pinokio, uniknęły odpowiedzialności karnej za popełnione przez nich przestępstwa.

Chodzi o przestępstwo z art. 239 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 65 par. 1 kodeksu karnego. Zagrożone jest ono karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Z uwagi jednak na to, że podejrzanej zarzucono, iż dopuściła się tego przestępstwa działając w ramach zorganizowanej grupy przestępczej (art. 65 par. 1 kodeksu karnego), w przypadku skazania Sąd będzie musiał wymierzyć jej karę powyżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia i będzie mógł ją wymierzyć do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.

Marta M. podejrzana jest ponadto o branie udziału w obrocie znaczną ilością środka odurzającego w postaci kokainy o wadze co najmniej 1,2 kilograma. Za sprzedaż tych narkotyków otrzymała ona środki w kwocie co najmniej 35 tysięcy euro. Chodzi o przestępstwo z art. 56 ust. 3 ustawy z 29 lipca 2005 roku o przeciwdziałaniu narkomanii w związku z art. 65 par. 1 kodeksu karnego. Zagrożone jest ono karą grzywny i karą pozbawienia wolności od lat 2 do 12.Na wniosek prokuratury 14 września 2018 roku Sąd Rejonowy Szczecin-Prawobrzeże i Zachód zastosował wobec podejrzanej Marty M. środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania.

Andrzejowi Z. pseudonim Słowik zarzuca się popełnienie 13 przestępstw

Dotychczas w toku śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę Regionalną w Szczecinie prokuratorskie zarzuty usłyszało 71 osób. Wobec 14 podejrzanych stosowany jest środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania.

Wśród podejrzanych jest między innymi Andrzej Z. pseudonim Słowik, który jest tymczasowo aresztowany. Prokurator zarzuca mu popełnienie 13 przestępstw. Dotyczą one między innymi działania w zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 par. 1 kodeksu karnego), wymuszeń rozbójniczych (art. 282 kodeksu karnego), rozbojów (art. 280 par. 1 kodeksu karnego), pobić (art. 158 par. 1 kodeksu karnego), bezprawnego pozbawienia wolności człowieka (art. 189 par. 1 kodeksu karnego), a także przestępstw z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii. Andrzej Z. pseudonim Słowik podejrzany jest również między innymi o pranie brudnych pieniędzy wspólnie z innymi osobami w łącznej kwocie co najmniej 300 tysięcy 100 złotych (art. 299 par. 1 i 5 kodeksu karnego). Zarzucanych przestępstw Andrzej Z. pseudonim Słowik dopuścił się w ramach zorganizowanej grupy przestępczej (art. 65 par. 1 kodeksu karnego) oraz w warunkach recydywy (art. 64 par. 1 kodeksu karnego), co ma wpływ na wyższy wymiar kary grożącej podejrzanemu.

Czym zajmowała się zorganizowana grupa przestępcza

Szczecińscy prokuratorzy prowadzący śledztwo w tej sprawie ustalili, że zorganizowana grupa przestępcza, w której funkcjonował Andrzej Z. pseudonim Słowik oraz jego konkubina Marta M., działała co najmniej od sierpnia 2013 roku do września 2018 roku w Warszawie, Wrocławiu i innych miejscowości na terenie Polski. Na czele tej grupy stał między innymi Sebastian W.

Celem tej grupy przestępczej było między innymi popełnianie przestępstw karnych oraz karnoskarbowych polegających na wystawianiu i posługiwaniu się nierzetelnymi fakturami VAT i podawaniu nieprawdziwych danych w deklaracjach VAT-7, składanych we właściwych urzędach skarbowych. Działając w ten sposób sprawcy narażali na uszczuplenie należności publicznoprawnych w postaci podatku VAT. Członkowie grupy zajmowali się również praniem brudnych pieniędzy, popełnianiem przestępstw kryminalnych oraz przestępstw z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

kom/ sno/ krap/

Data publikacji 21.09.2018, 10:42