Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych: komunikat nt. działań ABW (komunikat)

19.09.2018, 16:29aktualizacja: 19.09.2018, 16:29

- Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

W dniu 17 września 2018 r. funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymali na terenie województwa śląskiego i małopolskiego kolejne cztery osoby w toczącym się śledztwie dotyczącym wyłudzeń podatku VAT przez urzędników zatrudnionych w Pierwszym Śląskim Urzędzie Skarbowym w Sosnowcu.

Katarzyna T. - K., Damian K., Jarosław K., to przedstawiciele dwóch firm transportowych, z usług których korzystały spółki w ramach swoich fikcyjnych działalności. Zatrzymane osoby poświadczały nieprawdę w zakresie rzekomego świadczenia usług transportowych na rzecz podmiotów wyłudzających podatek VAT w ramach wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów. Czwarty z zatrzymanych - Paweł B. to księgowy, znajomy byłego Naczelnika Pierwszego Śląskiego Urzędu Skarbowego w Sosnowcu Marcina K., który w ramach własnej działalności gospodarczej obsługiwał fikcyjne podmioty.

Zatrzymani mieli świadomość fikcyjności prowadzonej działalności i otrzymywali dodatkowe wynagrodzenie z tytułu wystawiania nierzetelnych dokumentów transportowych, umożliwiających wystąpienie podejrzanym o zwrot podatku VAT.

W ramach prowadzonego śledztwa funkcjonariusze przeprowadzili przeszukanie siedmiu miejsc zameldowania i zamieszkania osób zatrzymanych - w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym. Zabezpieczono m.in. laptopy, dysk twardy, wydruki faktur, kopie listów przewozowych.

Wszystkim zatrzymanym przedstawiono zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz udzielenia pomocy przy wyłudzaniu podatku VAT.

Prokuratura zastosowała wobec podejrzanych wolnościowe środki zapobiegawcze w postaci poręczeń majątkowych, dozorów policji a wobec zatrzymanego księgowego nakaz powstrzymywania się od prowadzenia działalności w zakresie rachunkowości i księgowości oraz doradztwa podatkowego.

Czynności w śledztwie prowadzonym przez Prokuraturę Regionalną w Katowicach wykonują funkcjonariusze Delegatury Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Katowicach. Zostało ono wszczęte na podstawie materiałów wyłączonych z akt postępowania prowadzonego przeciwko Marcinowi K. - byłemu Naczelnikowi Pierwszego Śląskiego Urzędu Skarbowego w Sosnowcu.

Dotychczas w śledztwie zarzutami objętych zostało 12 podejrzanych.

kom/ mgost/

Data publikacji 19.09.2018, 16:29