„Król Lear” Szekspira z Ianem Mckellenem w roli głównej na żywo w kinach 27 września dzięki nazywowkinach.pl

19.09.2018, 13:11aktualizacja: 19.09.2018, 13:11

"Król Lear" na scenie Duke of Yorks Theatre, fot. Johan Persson
Jak filmowy Gandalf czy Magneto odnalazł się w dramacie Szekspira można przekonać się samemu już 27 września. Przedstawienie na żywo z Londynu - dzięki dystrybutorowi <a href="http://nazywowkinach.pl/">nazywowkinach.pl</a> - będą transmitować kina w Częstochowie, Elblągu, Katowicach, Koninie, Poznaniu, Rzeszowie i Warszawie. Później retransmisje spektaklu w kinach w 2019 roku.

Zobacz zwiastun: https://youtu.be/Xe-8iO_O2Tc

Po rolę Króla Leara, popadającego w szaleństwo z rozpaczy króla i ojca, sięgali najwybitniejsi aktorzy, dla których była szansą na stworzenie w dojrzałym wieku kreacji złożonej, wykorzystującej cały arsenał dramatycznych środków wyrazu. Według brytyjskiej krytyki Ian McKellen po mistrzowsku sprostał temu arcytrudnemu zadaniu, tworząc „niesamowicie wzruszający portret” (cyt. za magazyn „Independent”), a cały spektakl w reżyserii Jonathana Munby’ego, wystawiony przez Chichester Festival Theatre, otrzymał najwyższe noty i pochwały od wszystkich czołowych dzienników i tygodników. Teraz w cyklu National Theatre Live będą go mogli podziwiać widzowie na całym niemal świecie dzięki satelitarnej transmisji do kin. Znany szerokiej publiczności głównie z ról filmowych w serii „X-Men” czy „Władca pierścieni” McKellen nie pierwszy raz zresztą uczestniczy w projekcie NT Live. Wystąpił już w 2016, wraz ze swoim przyjacielem i filmowym partnerem, Patrickiem Stewartem w transmitowanym przedstawieniu „Ziemi niczyjej” Pintera.

To niejedyne spotkanie z wybitną brytyjską dramaturgią, jakie nazywowkinach.pl przygotowało dla widzów kin tej jesieni. W listopadzie na wielkim ekranie będzie można zobaczyć „Szaleństwo króla Jerzego” według Bennetta z Markiem Gatissem w roli tytułowej, a w grudniu w Szekspirowskich koronowanych kochanków, Antoniusza i Kleopatrę, wcielą się Ralph Fiennes i Sophie Okonedo.

Za rozpowszechnianie transmisji odpowiada www.nazywowkinach.pl, dystrybutor do kin transmisji i retransmisji m.in. z nowojorskiej The Metropolitan Opera, moskiewskiego Teatru Bolszoj czy paryskiej Comédie-Française. Transmisjom z londyńskich scen teatralnych towarzyszy konkurs, w którym nagrodą jest wizyta na spektaklu w National Theatre. Szczegóły na stronie: http://new.nazywowkinach.pl/konkurs

Data publikacji 19.09.2018, 13:11
Źródło informacji nazywowkinach.pl