Firmy potrzebują specjalistów do innowacji, transformacji cyfrowej i zaawansowanej analityki danych

18.09.2018, 13:49aktualizacja: 18.09.2018, 13:49

EmpowerPL, Krynica (1)
Rośnie determinacja prezesów w poszukiwaniu młodych specjalistów do zupełnie nowych zawodów. Ma im w tym pomóc program mentoringowy EmpowerPL.

„Kolejna edycja EmpowerPL rozpocznie się w listopadzie. Do tego czasu chcemy zebrać 100 czołowych menadżerów, którzy będą mentorami wybitnie utalentowanych młodych Polaków. Mam nadzieję, że do programu zgłosi się co najmniej kilkuset studentów z najlepszych polskich uczelni oraz z czołowych uniwersytetów w Anglii, Francji czy Niemczech” - mówił Franciszek Hutten-Czapski, prezes The Boston Consulting Group w Polsce, podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy. W panelu „EmpowerPL100 - potencjał dla Polski na kolejne 100 lat” uczestniczyli menadżerowie, którzy już są mentorami programu - Dominika Bettman, prezeska Siemens Polska; Tomasz Domogała, właściciel rodzinnej firmy inwestycyjnej TDJ oraz Beata Daszyńska-Muzyczka, prezes Banku Gospodarstwa Krajowego. „Najzdolniejszych młodych ludzi jesteśmy w stanie przyciągnąć tylko własnym przykładem. Oni stawiają wysoko poprzeczkę swoim menadżerom - chcą wiedzieć, jakie znaczenie będzie miała praca, którą wykonują, jak zmieni firmę i jak wpłynie na świat” - mówiła Dominika Bettman.

Tomasz Domogała podkreślał, że mentoring jest niezwykle wzbogacającym doświadczeniem nie tylko dla Mentee, ale również dla Mentora. „Sam mam za sobą studia za granicą, ale z perspektywy widzę, jak wiele zmieniło się w ciągu zaledwie kilku lat. Spotkanie z Mentees pozwalają zobaczyć świat oczami osób, które będą kształtowały przyszłość gospodarczą i społeczną” - mówił podkreślając, że firmy z polskim rodowodem coraz częściej muszą konkurować na globalnym rynku i muszą przyciągać ludzi zdolnych do tego, żeby sprostać takim zadaniom.

Swoimi doświadczeniami podzieliła się Beata Daszyńska-Muzyczka, prezes Banku Gospodarstwa Krajowego, której Mentee - student uniwersytetu w Warwick - dołączył do BGK na letni staż, a teraz wyjechał do USA na praktyki w Kongresie.

Partnerami prezesów w rozmowach w Krynicy byli przedstawiciele młodego pokolenia Natalia Narożańska, która studiuje inżynierię lotniczą w Cambridge oraz Marek Przytuła, absolwent London School of Economics. Obydwoje od lat angażują się w budowanie pomostów, łączących młodych Polaków studiujących za granicą z krajowym biznesem - Natalia jest wiceprezesem Federacji Polskich Stowarzyszeń Studenckich, a Marek - współzałożycielem Polskiego Forum na LSE, które wyrosło na największą konferencję dotyczącą Polski organizowaną poza granicami kraju. Wspólnie podkreślali, że program mentoringowy otworzył możliwości pogłębionego kontaktu i lepszego zrozumienia wartości, jaką polskie firmy oraz najbardziej utalentowani studenci mogą sobie nawzajem zaoferować. „Zadania, przed jakimi zostałem postawiony pracując w Polsce, były często znacznie bardziej wymagające i zaawansowane od tych, z jakimi można się zetknąć w firmach wywodzących się z bardziej dojrzałych rynków. To duża wartość, bo dla ludzi z mojego pokolenia liczy się skala wyzwań, możliwość działania oraz uczenia się w wymagających sytuacjach” - mówił Marek Przytuła. Natalia Narożańska wspominała letnie praktyki w firmie produkującej silniki elektryczne, w której przygotowywała analizy parametrów nowego samochodu dla jednego z czołowych koncernów motoryzacyjnych. „To było fantastyczne wyzwanie, chociaż nie jestem pewna czy ten koncern byłby zadowolony wiedząc, jak młoda osoba wykonywała to zadanie” - wspominała Natalia. Prezeska Siemens podkreśliła, że to właśnie zadanie stojące przed menadżerami - gotowość do wykorzystania inteligencji, energii i wiedzy młodych Polaków. „Nie sięgając po te talenty, sami rezygnujemy z potencjału wzrostu i rozwoju. A na to nie możemy sobie pozwolić” - mówiła Dominika Bettman.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 18.09.2018, 13:49