Fundusz Trójmorza, energetyka, wspólne projekty infrastrukturalne, m.in. program POLSKA 3.0 oraz zacieśnienie współpracy biznesu. Inicjatywa Trójmorza stała się gospodarczym faktem

18.09.2018, 11:09aktualizacja: 18.09.2018, 11:09

Szczyt Trójmorza w Bukareszcie fot.1
Trwa właśnie Szczyt Trójmorza w Bukareszcie z udziałem przedstawicieli 12 państw 3SI.

Fundusz Trójmorza będzie dysponował budżetem w wysokości 5 mld euro. Będzie swoistym wehikułem inwestycyjnym mogącym wygenerować inwestycje o wartości 100 mld euro. Oficjalny dokument został podpisany przez prezydentów Chorwacji i Polski.

Jak zaznaczano, Trójmorze to światowy projekt powiązań kooperacyjnych.

Prezentacja programu POLSKA 3.0 znajduje się w oficjalnej agendzie Szczytu Trójmorza w Bukareszcie. Został zaprezentowany w ramach szczytu jako „case study” Inicjatywy Trójmorza. Program PL 3.0 przed rokiem omawiany był na Szczycie Trójmorza w Warszawie, gdzie przez prezydenta Donalda J. Trumpa został określony strategicznym programem Trójmorza. Jest to program klastrowy (NGO), zainicjowany przez Ogólnopolski Klaster Innowacyjnych Przedsiębiorstw, największą organizację klastrową w Polsce - reprezentującą Polskę m.in. w projektach V4, programach internacjonalizacji. Skupiającej przedsiębiorstwa od MŚP po największe polskie firmy.

Polska 3.0 stanowi platformę do współpracy przedsiębiorstw i regionów. Integruje kluczowe projekty Trójmorza. Wspiera realizację zintegrowanej infrastruktury, scalając budowę międzynarodowej infrastruktury łączącej. Skupia także projekty z dziedziny energetyki, nowych technologii, ekologii oraz bezpieczeństwa. W ramach programu POLSKA 3.0, który skutecznie zabiegał o przywrócenie żeglugi śródlądowej w Polsce, powstanie na Śląsku największe w Europie multimodalne Centrum Logistyczne Gorzyczki-Wierzniowice (TILC) wymieniane na Szczycie jako jeden z kluczowych projektów infrastrukturalnych.

W ramach TILC powstanie port śródlądowy na Odrze, połączony z koleją (przedłużenie linii kolejowej nr. 65), wpisując tym samym Polskę w projekt Nowego Jedwabnego Szlaku i pozwalając wykorzystać tranzytowe położenie Polski w EU. Program Polska 3.0 jest integralną częścią korytarza Bałtyk-Adriatyk i Bałtyk-Morze Czarne.

Według raportu Atlantic Council i PwC, państwa Trójmorza powinny zainwestować w infrastrukturę transportową do 2025 r. aż 615 mld euro, a w 2050 r. 75% infrastruktury Trójmorza to będą nowe szlaki, dziś nieistniejące.

Program Polska 3.0 na Szczycie prezentują: Koordynator Polska 3.0 Angelika Jarosławska, Andrzej Voigt, koordynator ds. Międzynarodowych PL 3.0, Zbigniew Żmudziński, przewodniczący Think-Thank i Rady Ekspertów PL 3.0 oraz Michał Macek, ekspert internacjonalizacji klastrów PL 3.0.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 18.09.2018, 11:09