Polityka i społeczeństwo

MSZ: rozmowy ministrów spraw zagranicznych Polski i Niemiec w Harmężach (komunikat)

20.08.2018, 23:54aktualizacja: 20.08.2018, 23:54

- MSZ informuje:

- Znajdujemy się w miejscu, które z jednej strony jest ważnym symbolem naszej trudnej polsko-niemieckiej historii, z drugiej - partnerstwa polsko-niemieckiego - powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas dzisiejszych rozmów z szefem niemieckiej dyplomacji Heiko Maasem w Centrum św. Maksymiliana w Harmężach niedaleko Oświęcimia.

Polsko-niemieckie spotkanie w Harmężach było okazją do poruszenia aktualnych kwestii dwustronnych? i międzynarodowych. Ministrowie omówili wspólne projekty i spotkania dwustronne planowane na bieżący rok, a także sytuację Polonii w Niemczech. Rozmawiali również o ustaleniach niedawnego spotkania Merkel-Putin, konflikcie na Ukrainie oraz stanowiskach Polski i Niemiec wobec budowy gazociągu Nord Stream 2. Wśród tematów rozmów znalazły się też zagadnienia europejskie, w tym zaangażowanie w państwach bałkańskich, a także kwestie stosunków transatlantyckich.

- Ta wizyta ma na celu podkreślenie relacji pomiędzy naszymi państwami oraz dokonanie analizy, jak współpracę można rozwinąć – zaznaczył minister Czaputowicz.

W trakcie wizyty w prowadzonym przez franciszkanów centrum ministrowie wspólnie zwiedzili wystawę "Klisze pamięci. Labirynty". Składająca się z ponad 250 kompozycji rysunkowych wystawa autorstwa Mariana Kołodzieja, jednego z pierwszych więźniów Auschwitz-Birkenau, przedstawia jego niezwykłą interpretację obozowego dramatu.

Spotkanie ministrów spraw zagranicznych Polski i Niemiec poprzedził pobyt delegacji niemieckiej w Miejscu Pamięci i Muzeum Auschwitz-Birkenau. Wizyta niemieckiego dyplomaty w byłym obozie zagłady była potwierdzeniem wagi, jaką oba kraje przywiązują do kultury pamięci, oraz poczucia odpowiedzialności za przekazanie zobowiązania do jej kultywowania przyszłym pokoleniom. Służyć temu miała także obecność podczas wizyty słuchaczy Akademii Dyplomatycznej niemieckiego MSZ, jak również spotkanie ministra Maasa z polską i niemiecką młodzieżą w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży w Oświęcimiu. Po spotkaniu ze swoim niemieckim odpowiednikiem szef polskiego MSZ wyraził nadzieję, że Polska i Niemcy będą wspólnie kontynuować współpracę w obszarze upamiętnienia ofiar niemieckich zbrodni nazistowskich.

Wizyta w Harmężach była kolejnym już spotkaniem szefów polskiej i niemieckiej dyplomacji w ostatnich miesiącach.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 20.08.2018, 23:54