Polityka i społeczeństwo

DWOT ws. odznaczenia dowódcy Gwardii Narodowej Stanu Illinois gen. Richarda J. Hayesa (komunikat)

15.08.2018, 15:04aktualizacja: 15.08.2018, 15:04

- Rzecznik prasowy Dowództwa Wojsk Obrony Terytorialnej informuje:

Od gwardzisty do generała. Dowódca Gwardii Narodowej stanu Illinois odznaczony Krzyżem Komandorskim.

Prezydent PR Andrzej Duda odznaczył gen. dyw. Richarda J. Hayes’a Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Zasługi RP. Odznaczenie nadano za wybitne zasługi w rozwijaniu polsko-amerykańskiej współpracy wojskowej. Generał Hayes jest dowódcą Gwardii Narodowej Stanu Illinois wspierającym rozwój Wojsk Obrony Terytorialnej. Ceremonia odznaczenia generała Hayesa odbyła się 15 sierpnia br. na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego podczas uroczystości dekoracji i awansów oficerskich.

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej zwierzchnik Sił Zbrojnych RP Andrzej Duda zwracając się do odznaczonego amerykańskiego generała, powiedział: - Panie Generale dziękuję za Pańskie zaangażowanie we współpracę z Wojskiem Polskim, dziękuję za przekazywane doświadczenia, dziękuję za współdziałanie jakie podejmuje Pan z taką odpowiedzialnością i taką życzliwością wobec Polski i wobec polskich żołnierzy i pracowników sił zbrojnych jestem Panu za to głęboko wdzięczny.

- Nasza polsko-amerykańska przyjaźń między państwami, nasze braterstwo broni jest starsze niż deklaracja niepodległości Stanów Zjednoczonych, starsze niż amerykańska Konstytucja. Myślę w tej chwili o Tadeuszu Kościuszce, myślę o generale Puławskim – bohaterach nie tylko Rzeczypospolitej, nie tylko naszej walki o wolność i niepodległość, ale także bohaterach walki o waszą wolność i niepodległość – kontynuował Prezydent.

W czasie 25-letniej historii programu partnerstwa dla pokoju, obejmującego m.in. zarządzanie kryzysowe, doskonalenie zdolności operacyjnych w ramach misji bojowych poza granicami kraju czy doskonalenie podoficerów, elementy podległe gen. dyw. Hayes’owi wielokrotnie wspierały SZ RP.

Od Gwardzisty do generała.

Gen. dyw. Hayes swoją służbę wojskową rozpoczynał jako gwardzista, przed wstąpieniem w szeregi wojska był dobrze zapowiadającym się inżynierem w branży budowalnej. Postanowił jednak zrezygnować z dobrze zapowiadającej się kariery na rzecz służby w Gwardii Narodowej. Po kilkunastu latach służby jako gwardzista wstąpił w szeregi armii zawodowej. Obecnie Hayes sprawuje zajmuje stanowisko Dowódcy Gwardii Narodowej Stanu Illinois, będącej amerykańskim odpowiednikiem Wojsk Obrony Terytorialnej. Pełni on również funkcję członka gabinetu gubernatora jako Dyrektor Departamentu Spraw Wojskowych Illinois i jest głównym doradcą gubernatora ds. wojskowych.

Gwardia Narodowa stanu Illinois jest naturalnym partnerem dla tworzonych w Polsce Wojsk Obrony Terytorialnej. Gen. dyw. Hayes od początku osobiście i aktywnie angażował się w budowę polskiej formacji. Dzięki zaangażowaniu jego i jego podwładnych w zaprogramowanie procesu tworzenia oraz osiągania zdolności operacyjnych WOT możliwe było osiągnięcie właściwego tempa rozwoju formacji.

kom/ agzi/

Data publikacji 15.08.2018, 15:04