MIiR: kolejny odcinek autostrady A1 ma już wykonawcę (komunikat)

23.07.2018, 17:28aktualizacja: 23.07.2018, 17:28

- MIiR informuje:

Odcinek autostrady A1 od granicy województw śląskiego i łódzkiego do obwodnicy Częstochowy wybuduje Polaqua. Inwestycja dostanie unijne dofinansowanie.

To ostatni fragment autostrady A1 w województwie śląskim, który nie miał jeszcze wybranego wykonawcy. Polaqua zobowiązała się, że zaprojektuje i wybuduje go w ciągu

35 miesięcy. Oznacza to, że prawie 17-kilometrowy odcinek będzie gotowy w 2022 roku. Oprócz samej drogi powstanie też węzeł Mykanów. Wartość kontraktu to 596,5 miliona złotych.

Na północy, czyli już w województwie łódzkim, nowa droga połączy się z trasą biegnącą w kierunku Radomska, która obecnie znajduje się w fazie przetargu, a na południu

z budowaną już autostradą do węzła Częstochowa Blachownia.

Odcinek, dla którego podpisano dzisiaj umowę z wykonawcą, jest częścią większego projektu – budowy autostrady A1 z Tuszyna (okolice Łodzi) do Częstochowy.

„Pieniądze unijne na tę gigantyczną inwestycję są zarezerwowane. Przewidujemy, że dofinansowanie unijne wyniesie prawie 2 miliardy złotych” – informuje wiceminister inwestycji i rozwoju Witold Słowik i dodaje: „Czekamy na wniosek o dofinansowanie od drogowej dyrekcji. Praktyka jest taka, że wniosek trafia do nas po zawarciu umów

z wykonawcami poszczególnych odcinków. Takich odcinków jest tutaj pięć. Jeśli wniosek trafi do nas do końca września, będziemy mogli podpisać umowę o dofinansowanie

w pierwszej połowie 2019 roku”.

Po wybudowaniu odcinka Tuszyn – Częstochowa będzie można przejechać autostradą A1 z Trójmiasta do przejścia granicznego z Czechami w Gorzyczkach. To około 600 kilometrów.

kom/ mgost/ son/

Data publikacji 23.07.2018, 17:28