Zdrowie i styl życia

Innowacyjny lek na chorobę Alzheimera z Chin w końcu w fazie trzeciej badań klinicznych

20.07.2018, 11:20aktualizacja: 20.07.2018, 11:20

Green Valley planuje złożyć wniosek związany z lekiem do Chińskiego Urzędu Administracji Leków w tym roku.

Szanghaj, 19 lipca 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Shanghai Green Valley Pharmaceutical Co., Ltd. (Green Valley) ogłosiła dziś, że badania w fazie trzeciej dotyczące kapsułek substancji Sodium Oligomannurarate (GV-971) stosowanych w łagodnych do średnich przypadków choroby Alzheimera dotarły do pierwszego punktu końcowego.

Randomizowane, podwójnie ślepe badania kliniczne z placebo przeprowadzane w Chinach miały na celu ocenę bezpieczeństwa i skuteczności GB-971, leku oligosacharydowego o wielostronnym nacelowaniu. W badaniu wzięli udział pacjenci z łagodnymi do średnich przypadków choroby Alzheimera (wynik MMSE od 11 do 26). Jeżeli chodzi o leczenie, pacjenci przyjmowali 450 mg GV-971 doustnie dwa razy dziennie przez 36 tygodni. Pierwszy punkt końcowy wykazał lepszą zmianę na skali oceny kognitywnej choroby Alzheimera (tzw. ADAS-cog) po 36 tygodniach przyjmowania GV-971 w porównaniu do grupy kontrolnej przyjmującej placebo. Dane wykazały, że substancja GV-971 przyczyniła się do znacznej poprawy problemów z funkcjami poznawczymi. Jeżeli chodzi o skutki niepożądane, substancja GV-971 wykazała się profilem podobnym do placebo i nie zaobserwowano żadnych nieprawidłowości w obrazowaniu w związku z amyloidami (ARIA).

Choroba Alzheimera jest chroniczną przypadłością neurodegeneratywną, którą cechuje postępowa utrata funkcji poznawczych. Według organizacji Alzheimer's Disease International na całym świecie na chorobę Alzheimera cierpi około 48 milionów pacjentów, a liczba ta ma wzrosnąć do 130 milionów do roku 2050 w związku z postępującym starzeniem się społeczeństwa.

W późniejszym czasie w tym roku Green Valley planuje złożyć wniosek o pozwolenie na promowanie GV-971 w leczeniu łagodnych do średnich przypadków choroby Alzheimera wydawane przez Chiński Urząd Administracji Leków.

Źródło : Shanghai Green Valley Pharmaceutical Co., Ltd

Data publikacji 20.07.2018, 11:20