Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty i areszt za nielegalną produkcję i sprzedaż środków anabolicznych (komunikat)

19.07.2018, 11:26aktualizacja: 19.07.2018, 11:26

- PK informuje:

Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach prowadzi śledztwo dotyczące nielegalnej produkcji i handlu środkami anabolicznymi.

Została ujawniona nielegalna wytwórnia

W toku postępowania 10 lipca 2018 roku na polecenie prokuratora funkcjonariusze Wydziału do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Zarządu w Katowicach Centralnego Biura Śledczego Policji na terenie województwa mazowieckiego i wielkopolskiego zatrzymali dwóch podejrzanych: 37-letniego Dawida J. oraz 42-letniego Dariusza S.

W wyniku przeprowadzonych 10 lipca 2018 roku czynności w piwnicach domu jednego z podejrzanych ujawniono nielegalną wytwórnię środków anabolicznych. Na jej terenie zabezpieczono dwie profesjonalne linie produkcyjne, wyposażone w specjalistyczną aparaturę, między innymi mieszarkę, tabletkarkę, zgrzewarkę i pakowarkę. Zabezpieczono również wyprodukowanych już około 150 tysięcy sztuk tabletek oraz kilkadziesiąt tysięcy ampułek zawierających środki anaboliczne oraz surowce służące do ich produkcji w ilości pozwalającej na wyprodukowanie około 2,5 miliona sztuk tabletek.

Zabezpieczonych zostało także kilkanaście telefonów komórkowych, komputery oraz pieniądze w kwocie 60 tysięcy złotych i dwa samochody o szacunkowej wartości około 235 tysięcy złotych. Zabezpieczono również międzynarodową przesyłkę kurierską z ukrytymi pieniędzmi w kwocie 31 tysięcy euro, które miały być rozliczeniem za zakup sterydów.

W czynnościach brali udział także strażacy ze Specjalistycznej Grupy Ratownictwa Chemiczno-Ekologicznego Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 6 Poznań-Krzesiny, którzy zabezpieczali teren działań oraz ujawnione substancje.

Grozi kara do 8 lat pozbawienia wolności

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej prokurator ogłosił im zarzuty.

Dawid J. podejrzany jest o wprowadzenie do obrotu środków anabolicznych androgennych o wartości rynkowej nie mniejszej niż 300 tysięcy złotych. Były one produktami leczniczymi w rozumieniu przepisów ustawy z 6 września 2001 roku Prawo farmaceutyczne, a podejrzany nie posiadał pozwolenia na ich dopuszczenie do obrotu. Do popełnienia tego czynu doszło w okresie od grudnia 2017 roku do marca 2018 roku. Chodzi o przestępstwo z art. 124 ustawy z 6 września 2001 roku Prawo farmaceutyczne, które zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności albo do 2 lat pozbawienia wolności.

Dawid J. podejrzany jest także o przechowywanie, w celu wprowadzenia do obrotu produktów leczniczych, nie posiadając pozwolenia na ich dopuszczenie do obrotu. Podejrzany podjął także działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania produktów leczniczych bez wymaganego zezwolenia. Swoim zachowaniem Dawid J. zmierzał do sprowadzenia niebezpieczeństwa dla życia lub zdrowia wielu osób, poprzez wyrabianie i wprowadzanie do obrotu środków farmaceutycznych nie odpowiadających obowiązującym warunkom jakości. Do wystąpienia tego niebezpieczeństwa nie doszło tylko z uwagi na czynności podjęte przez funkcjonariuszy Policji i zabezpieczenie tych środków. Chodzi o przestępstwo z art. 124 i 125 ust. 1 ustawy z 6 września 2001 roku Prawo farmaceutyczne i z art. 13 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 165 par. 1 pkt 2 kodeksu karnego w związku z art. 11 par. 2 kodeksu karnego. Zagrożone jest ono karą od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności.

Natomiast Dariuszowi S. zostały przedstawione dwa zarzuty dotyczące usiłowania przemytu, z terytorium jednego z krajów Unii Europejskiej, środków anabolicznych androgennych o wartości co najmniej 500 tysięcy złotych oraz wprowadzania do obrotu tych środków o wartości co najmniej 300 tysięcy złotych.

Na wniosek prokuratora Sąd tymczasowo aresztował podejrzanego Dawida J. na okres 3 miesięcy. Natomiast wobec podejrzanego Dariusza S. prokurator zastosował środki zapobiegawcze o charakterze wolnościowym.

Śledztwo ma charakter rozwojowy. Niewykluczone są kolejne zatrzymania i zarzuty.

kom/ zjt/ amac/

Data publikacji 19.07.2018, 11:26