Risen Energy skupia się na rozwoju działalności na rynkach wschodzących zamiast rynków dojrzałych

19.07.2018, 10:47aktualizacja: 19.07.2018, 10:47

NINGBO, Chiny, 18 lipca 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Risen Energy Co., Ltd. podpisała niedawno umowę z Europejskim Bankiem Odbudowy i Rozwoju (EBOR) na finansowanie projektu elektrowni fotowoltaicznej o mocy 40 MW w Kazachstanie. Zgodnie z postanowieniami umowy finansowanie obejmie trzy pożyczki: 22 miliony dolarów po lokalnym kursie wymiany w Kazachstanie, 5,8 miliona dolarów z funduszu Clean Energy Technology Fund i 4,2 miliony dolarów z funduszu Green Climate Fund.

Firma Risen Energy jest wiodącym chińskim producentem rozwiązań fotowoltaicznych notowanym z akcjami A na giełdzie wymiany walut w Shenzhen. Firma opracowała i zrealizowała tysiące projektów na całym świecie, z których wiele rozproszonych jest po krajach i regionach objętych programem rządu chińskiego Inicjatywa Jednego Pasa i Jednej Drogi. Do państw tych należą między innymi Białoruś, Bułgaria, Kambodża, Czechy, Indie, Indonezja, Kazachstan, Macedonia, Nepal, Rumunia i Ukraina.

W kwietniu tego roku firma Risen Energy została mianowana głównym wykonawcą kontraktu na inżynierię, zakupy i budowę (tzw. kontrakt EPC), w ramach którego rozpoczęła budowę elektrowni fotowoltaicznej o mocy 25 MW w Nuwakot w Nepalu. Po realizacji projektu elektrownia ma być pierwszą naziemną stacją fotowoltaiczną na dużą skalę w kraju. Poza odpowiedzialnością za projekt, zakupy, budowę, oddanie do użytku i inne usługi inżynieryjne w obiekcie firma Risen Energy dostarczy na potrzeby projektu wysoko wydajne moduły solarne o mocy 275 W znane z wytrzymałości i wydajności kosztowej. Obiekt ma być oddany do użytku pod koniec tego roku, kiedy to zostanie podłączony do krajowej sieci i będzie zapewniać czystą energię w ciągu dnia w dolinie Katmandu.

Natomiast Australia, największy na świecie rynek przechowywania energii w domach jest także ważnym rynkiem pozwalającym firmie Risen Energy na przyspieszenie dążeń globalizacyjnych. Rozpoczęła się budowa elektrowni fotowoltaicznej Yarranlea o mocy 121 MW nabytej przez Risen Energy w maju 2018 r. Firma zapewni kompleksową gamę usług na potrzeby projektu, w tym projekt inżynieryjny, budowę, dostawę modułów, prowadzenie i konserwację obiektu. O ile nie wystąpią nieprzewidziane okoliczności, projekt ma zostać zrealizowany do końca marca 2019 r. Wówczas energia generowana w obiekcie będzie włączona do krajowego rynku energetycznego w Australii i udostępniona mieszkańcom miasta Toowoomba i sąsiedniego region Darling Downs w południowej części stanu Queensland. Projekt ma osiągnąć roczną generację energii na poziomie 264 GWh.

Poza planami ekspansji na rynkach zagranicznych firma Risen Energy wprowadziła także znaną wewnętrznie jako „podwójna nowość" strategię zakładającą dalsze wysiłki w zakresie rozwoju na polu nowych źródeł energii i nowych materiałów oraz rozbudowanie portfolio obejmującego moduły z akumulatorami, sposoby przechowywania energii i nowe materiały. Na polu nowych źródeł energii firma skupi się na osiągnięciu parytetu sieci na wszystkich rynkach objętych jej zasięgiem, a celowi temu będzie towarzyszyć dążenie do zapewniania klientom dostępu do energii w cenie porównywalnej lub niższej niż elektryczność pozyskiwana z konwencjonalnych źródeł. Firma planuje promowanie zrównoważonego rozwoju sektora nowych źródeł energii. Jeżeli chodzi o technologię, firma Risen Energy planuje intensyfikację wysiłków w zwiększaniu wydajności i niezawodności produktów przy ciągłym obniżaniu kosztów. Prowadzić ma to do zwiększenia wydajności modułów z akumulatorami, optymalizacji struktury akumulatorów, zwiększenia jakości produktów i wyeliminowania nieaktualnej pojemności.

Źródło: Risen Energy Co., Ltd

Data publikacji 19.07.2018, 10:47