Zdrowie i styl życia

Wiedeńczycy coraz częściej i chętniej poruszają się pieszo

18.07.2018, 14:09aktualizacja: 18.07.2018, 14:09

© Mobilitätsagentur WienChristian Fürthner (1)
Wyniki ostatniego raportu "Wiedeń pieszo" (Wien zu Fuß) wskazują na wyjątkowo wysoką liczbę wiedeńczyków zadowolonych z jakości ruchu pieszego w Wiedniu. Aż 88% ankietowanych deklaruje, że chętnie porusza się pieszo.

Coroczny raport „Wiedeń pieszo" to najobszerniejsze badanie dotyczące opinii wiedeńczyków o poruszaniu się pieszo po mieście. Bazuje on na odpowiedziach 4 600 ankietowanych pieszych, a powstałe statystyki wykorzystywane są następnie przez miasto do ewaluacji i optymalizowania ruchu pieszego w mieście.

Najnowsze wyniki badania za rok 2017 wskazują na pozytywny rozwój w obszarze pieszej komunikacji w Wiedniu. Liczba osób deklarujących, że chętnie porusza się pieszo, wynosi obecnie aż 88% i wzrosła w ciągu ostatnich pięciu lat o 29%. 70% badanych porusza się pieszo codziennie, a 3 z nich twierdzi, że jako pieszy uczestnik ruchu czuje się bezpiecznie.

Wyniki pokazały dość wyraźne zróżnicowanie jakości ruchu pieszego w poszczególnych dzielnicach Wiednia. W dzielnicy Floridsdorf 88% pytanych czuje się bezpiecznie poruszając się pieszo, podczas gdy w Simmering tylko 41% przyznaje to samo. Mocno wzrosła też liczba osób będących zdania, że ruch pieszych odgrywa dla lokalnych polityków coraz ważniejszą rolę. W badaniach z roku 2013 twierdziło tak jedynie 18%, a w roku 2017 już 53 %.

Powodem, dla którego wiedeńczycy chętnie chodzą pieszo, jest przede wszystkim zadbana okolica z wieloma terenami zielonymi oraz szerokim wachlarzem możliwości spędzenia wolnego czasu. Infrastruktura ta motywuje do częstych spacerów. Dużą rolę dla wiedeńczyków odgrywa również czystość chodników. 69% z nich życzy sobie jednak wydłużenia czasu trwania zielonego światła dla przechodniów, a 66% zwiększenia liczby ławek miejskich.

Zgodnie z duchem smart city, obecnie w Wiedniu więcej kilometrów pokonywanych jest pieszo niż samochodem. W aktualnym podziale modalnym transportu austriackiej stolicy 28 % przypada na ruch pieszych, a 27 % na ruch samochodowy. Największy udział 38 % odnotowuje komunikacja miejska, a 7 % rower.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 18.07.2018, 14:09