Polityka i społeczeństwo

PK: Zarzuty i tymczasowy areszt dla sprawcy zabójstwa w Kamiennej Górze (komunikat)

18.07.2018, 10:53aktualizacja: 18.07.2018, 10:53

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Kamiennej Górze prowadzi śledztwo przeciwko Marcinowi W., który dokonał zabójstwa swojej konkubiny.

Sprawca został zatrzymany w mieszkaniu

Do zbrodni doszło 12 lipca 2018 roku w godzinach wieczornych w jednym z mieszkań na terenie Kamiennej Góry. Marcin W. ugodził nożem swoją konkubinę, powodując jej zgon.

Na miejsce zdarzenia przybyli funkcjonariusze Policji, którzy dokonali zatrzymania sprawcy. Wezwano również zespół Pogotowia Ratunkowego. Lekarz, pomimo podjętej próby reanimacji, stwierdził zgon kobiety.

W czasie zdarzenia w mieszkaniu znajdowała się dwuletnia córka podejrzanego i pokrzywdzonej. Dziecko nie odniosło obrażeń, zostało przewiezione do szpitala w celu obserwacji. Na wniosek Prokuratury Rejonowej w Kamiennej Górze Sąd Rejonowy w Kamiennej Górze Wydział Rodzinny i Nieletnich ustanowił pieczę zastępczą dla dziecka.

Grozi kara dożywotniego pozbawienia wolności

Dzień po zdarzeniu (13 lipca 2018 roku) Marcin W. został doprowadzony do Prokuratury Rejonowej w Kamiennej Górze. Prokurator ogłosił mu zarzut zabójstwa z art. 148 par. 1 kodeksu karnego. Zbrodnia ta zagrożona jest karą pozbawienia wolności w wymiarze nie krótszym niż 8 lat, karą 25 lat pozbawienia wolności lub karą dożywotniego pozbawienia wolności.

Przesłuchany w charakterze podejrzanego Marcin W. przyznał się do popełnienia zarzucanego mu czynu i złożył wyjaśnienia.

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem podejrzanego prokurator skierował do Sądu Rejonowego w Kamiennej Górze wniosek o jego tymczasowe aresztowanie. Sąd uwzględnił wniosek prokuratury i 14 lipca 2018 roku zastosował wobec 35-latka izolacyjny środek zapobiegawczy na okres trzech miesięcy od dnia zatrzymania.

Podejrzany w przeszłości był kilkakrotnie karany

W sprawie przeprowadzono między innymi oględziny miejsca zdarzenia i przesłuchano część świadków. W dniu 16 lipca 2018 roku przeprowadzona została sekcja zwłok pokrzywdzonej. Jej wstępne wyniki potwierdzają dotychczasowe ustalenia prokuratury.

W przeszłości podejrzany Marcin W. był kilkakrotnie karany sądownie, głównie za przestępstwa przeciwko mieniu.

kom/ emi/

Data publikacji 18.07.2018, 10:53