Polityka i społeczeństwo

Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych: komunikat nt. działań ABW (komunikat)

16.07.2018, 12:56aktualizacja: 16.07.2018, 12:56

- Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

11 lipca 2018 r. funkcjonariusze ABW zatrzymali Wiesława C, byłego biegłego z Sądu Okręgowego w Warszawie.

Zatrzymany lekarz Wiesław C. podejrzany jest o przyjmowanie łapówek w zamian za wydanie pozytywnych opinii lekarskich o stanie zdrowia swoich badanych. Wiesław C. pomagał w ten sposób unikać odpowiedzialności karnej osobom podejrzanym o popełnienie przestępstw.

W Prokuraturze Okręgowej w Warszawie Wiesławowi C. przedstawiono 4 zarzuty. Dwa dotyczą poświadczenia nieprawdy w wystawionych przez niego, jako lekarza sądowego, zaświadczeniach stwierdzających niezdolność dwóch osób do udziału w rozprawach sądowych. Dwa kolejne dotyczą wystawienia opinii specjalistycznej, w której podejrzany poświadczył nieprawdę co do stanu zdrowia osoby prawomocnie skazanej wyrokiem, czym udzielił tej osobie - starającej się o odroczenie wykonania kary - pomocy w uniknięciu odpowiedzialności karnej i utrudnił postępowanie wykonawcze wobec niej prowadzone (przestępstwo poświadczenia nieprawdy i poplecznictwa - z art. 271 § 3 kk i art. 239 § 1 kk). Na wniosek prokuratury Sąd zdecydował o aresztowaniu Wiesława C. na okres trzech miesięcy.

W toku śledztwa zatrzymano również osobę, której Wiesław C. pomógł uniknąć odpowiedzialności karnej. Kobiecie prokurator przedstawił zarzut podżegania do poświadczenia nieprawdy poprzez nakłonienie Wiesława C. do wystawienia nieprawdziwego zaświadczenia o jej stanie zdrowia. W/w kobieta na wniosek prokuratora również została aresztowana na okres 3 miesięcy.

Wiesław C. został zatrzymany przez ABW po raz pierwszy 21 lutego 2018 r. Zatrzymanie związane było ze śledztwem dotyczącym wyłudzeń nieruchomości od osób starszych, chorych i znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Lekarzowi zostały wtedy postawione zarzuty przyjęcia korzyści majątkowej, poświadczenia nieprawdy oraz poplecznictwa. Sąd uwzględnił wniosek prokuratora i Wiesław C. trafił do aresztu. Jednakże już w kwietniu ten środek zapobiegawczy został uchylony. Sąd zastosował poręczenie majątkowe w kwocie 100 tys. zł i lekarz wyszedł na wolność. Obecne zatrzymanie Wiesława C. jest związane z nowymi dowodami zgromadzonymi przez śledczych.

Sprawa pozostaje rozwojowa. Prokuratura analizuje inne sprawy prowadzone w prokuraturach okręgu warszawskiego, dotyczące podejrzenia popełniania przestępstw poświadczenia nieprawdy w zaświadczeniach lekarskich wydawanych przez podejrzanego Wiesława C.

kom/ tnt/

Data publikacji 16.07.2018, 12:56