Rozbudowa ośrodka Data Center HEUTHES dla systemu ISOF

13.07.2018, 10:57aktualizacja: 13.07.2018, 10:57

HEUTHES rozbudował swój ośrodek Data Center, gdzie udostępnił nową platformę sprzętową dla serwerów chmurowego systemu ISOF. Rosnąca liczba użytkowników skłoniła firmę HEUTHES do przyspieszenia inwestycji w to nowe rozwiązanie sprzętowe.

W porównaniu do poprzednio stosowanych, po raz pierwszy we wszystkich serwerach pojawiły się dedykowane dla centrów danych dyski SSD z interfejsem SAS 12G, co przyczyniło się do znacznego przyspieszenia przetwarzania danych w ISOF. Jednocześnie wymieniono na nowe kontrolery RAID i zoptymalizowano oprogramowanie, dopasowując je do nowej platformy.

HEUTHES do ciągłej rejestracji, analizy wydajności i optymalizacji parametrów pracy serwerów oraz aplikacji opartych na technologii CLIENT-WEB-SERVER wykorzystuje własną technologię PROAPERMAN (ang. Probabilistic Application Performance Management). W okresie testowania nowego rozwiązania, gdy serwery pracowały już w nowej architekturze, czas wystawienia faktury w ISOF obniżył się o 30%.

W systemie ISOF-PROFAP przeprowadzono także numeryczną ocenę prawdopodobieństwa awarii nowej architektury sprzętowej. Dla całego układu sprzętowego uzyskano jego charakterystykę numeryczną w postaci rozkładu gęstości prawdopodobieństwa awarii, wyrażoną przy pomocy współczynników AFR (ang. Annualized Failure Rates). W wyniku analizy zdecydowano o połączeniu dwu kart SSD w macierz RAID1, zamiast poprzedniego rozwiązania HDD w układzie RAID10 z tzw. dyskiem hot-spare.

Dyski pracują w technologii UNSYSTOR (ang. Unsymmetrical Storage) zwiększającej wydajność serwerów. Dzięki UNSYSTOR bazy danych pracują bezpośrednio na dyskach SSD w serwerze, a do serwerów zapasowych kierowana jest replikacja. Tym samym UNSYSTOR znacznie przyspiesza działanie aplikacji bazodanowych.

Zakończony właśnie przez HEUTHES pierwszy etap prac jest tylko początkiem większego procesu zmian. W najbliższym czasie planowany jest dalszy rozwój ośrodka i jego wyposażenie w dodatkowy serwer o wydajności o 40% większej niż obecne rozwiązania. Wpłynie to na wydajność i zwiększenie niezawodności, ale dla użytkowników systemu ISOF nie będzie miało tak widocznego efektu jak obecne uaktualnienia.

Wysiłek wkładany przez HEUTHES w prace badawczo-rozwojowe nad rozwojem architektury sprzętowej i sieciowej będzie miał duże znaczenie również dla systemów bankowych. Wszystkie nowe rozwiązania zostaną wdrożone także w tej grupie rozwiązań HEUTHES, w celu jeszcze lepszej optymalizacji w zakresie wydajności i niezawodności.

Więcej informacji na stronie www.isof.pl.

Data publikacji 13.07.2018, 10:57
Źródło informacji HEUTHES