Rolnicy mało korzystają z pieniędzy na działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne

11.07.2018, 11:44aktualizacja: 11.07.2018, 11:44

Badanie  (1)
Badanie (1)
Co piąty rolnik nie wie, czym jest rolnictwo zrównoważone. Jednak 90 proc. badanych stosuje praktyki sprzyjające środowisku, ale już zaledwie 11 proc. deklaruje skorzystanie w tym roku z dopłat w ramach działania rolno-środowiskowo-klimatycznego PROW 2014-2020.

Specjalizacja zwiększa wykorzystanie

Badani rolnicy nie przystępują masowo do działania. Warto jednak podkreślić, że gospodarstwa wyspecjalizowane w produkcji mięsnej oraz mlecznej najczęściej korzystają z dostępnych środków w ramach pakietów.

Niezależnie od tego czy rolnik decyduje się na realizację działania i ubiega się o płatności rolno-środowiskowo-klimatyczne, to i tak realizuje zabiegi służące naturze. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest wypas lub koszenie użytków zielonych co najmniej dwa razy do roku - tak deklaruje blisko 40 proc. badanych.

W większości jednak prowadzone przez rolników czynności nie są powiązane z przystąpieniem do działania rolno-środowiskowo-klimatycznego. Część z nich jest wynikiem typowych prac rolniczych, a część stanowi składową innych płatności - głównie bezpośrednich.

Dlaczego tak jest?

Ankietowani gospodarze w zdecydowanej większości dostrzegają pozytywy rolnictwa zrównoważonego. Jednak tylko 13 proc. z nich stwierdza, że stosowane praktyki zwiększają zyski z produkcji. Bierze się to z tego, że dla wielu badanych podejmowane zabiegi mają charakter czysto techniczny, a ich realizacja jest w dużej mierze uzależniona od zmiennej sytuacji w rolnictwie. Przystąpienie do działania to natomiast zobowiązanie, które wiąże się z koniecznością realizacji wymogów pakietu i kosztami, a ewentualne zyski są odroczone w czasie.

Wsparcie finansowe

Co czwarty badany rolnik deklaruje, że korzystał z finansowania podczas realizowania czynności. Na wzięcie kredytu najczęściej decydują się gospodarstwa wyspecjalizowane w produkcji mlecznej lub mięsnej.

„Produkty kredytowe Banku BGŻ BNP Paribas mogą być wykorzystane w celu wsparcia finansowania zrównoważonego rolnictwa. Jako członek wspierający Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, poruszamy tę tematykę m.in. podczas otwartych szkoleń i spotkań z cyklu Agro Akademia” - mówi Maciej Piskorski, dyrektor Departamentu Produktów Agro w Banku BGŻ BNP Paribas.

Informacja o badaniu

Badanie przeprowadzono przez Martin & Jacob na zlecenie Banku BGŻ BNP Paribas między 14 maja a 9 czerwca 2018 roku, na losowej próbie 324 dorosłych rolników, metodą CAWI. Próba jest reprezentatywna ze względu na województwo oraz klasę wielkości areału gospodarstwa.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.07.2018, 11:44
Źródło informacji Martin & Jacob sp. z o.o.