Firma Brigade Electronics została wyróżniona nagrodą Europejskiego Stowarzyszenia Dostawców Samochodów (CLEPA) Innovation Award w kategorii Bezpieczeństwo w sektorze MŚP

25.06.2018, 11:08aktualizacja: 25.06.2018, 11:08

PORTLAND, Indiana, June 25, 2018/PRNewswire/ - Globalny lider technologii bezpieczeństwa na drogach Brigade Electronics zdobył nagrodę CLEPA Innovation Award w kategorii Bezpieczeństwo w sektorze MŚP za swój sygnalizator ostrzegawczy dla cichych pojazdów (QVS).

Zdjęcie: https://mma.prnewswire.com/media/709888/Brigade_Electronics_wins_CLEPA_Award.jpg )

Sygnalizator QVS, który firma Brigade Electronics opracowywała przez ponad dwa lata, służy do ostrzegania pieszych, rowerzystów i innych narażonych na zagrożenia użytkowników dróg, tj. osoby niedowidzące, o nadjeżdżającym często prawie bezgłośnym pojeździe elektrycznym lub hybrydowym.

Pojazdy z napędem elektrycznym słychać wyłącznie, kiedy jadą z dużą prędkością, przez co stanowią niebezpieczeństwo dla narażonych na zagrożenia użytkowników dróg. W tego rodzaju pojazdach przy prędkości poniżej 20 km/godz. praca silnika jest prawie bezszelestna i pojazd jest ledwo słyszalny. Badania wykazały, że prawdopodobieństwo wypadku z udziałem samochodów elektrycznych i hybrydowych jest większe o 37% w porównaniu do konwencjonalnych samochodów.

Wykorzystanie wieloczęstotliwościowej technologii bbs-tek® pozwala sygnalizatorowi QVS firmy Brigade Electronics przy niskich prędkościach tworzyć i precyzyjnie sterować kierunkiem dźwięków ostrzegawczych, które słuchacz może natychmiast zlokalizować i zidentyfikować jako dźwięki zbliżającego się pojazdu. Dźwięk ostrzegawczy ulega szybkiemu rozproszeniu, jest słyszalny tylko w strefie zagrożenia i przy osiągnięciu przez pojazd większej prędkości ulega dezaktywacji, aby ograniczyć wytwarzanie zbędnego hałasu.

Europejskie Stowarzyszenie Dostawców Samochodów (CLEPA) przyznaje nagrodę Innovation Award, aby uhonorować szczególne osiągnięcia firm z branży dostawców w sektorze motoryzacyjnym w zakresie innowacji w kategoriach Środowisko, Bezpieczeństwo, Łączność i Automatyzacja, a także Współpraca.

Podczas ceremonii wręczenia nagród, która odbyła się w Muzeum Miejskim w Hadze, w Holandii, w środę 13 czerwca Sigrid de Vries wręczył prezesowi zarządu Brigade Electronics, Philipowi Hanson-Abbott, nagrodę w kategorii Bezpieczeństwo w sektorze MŚP.

Philip Hanson-Abott powiedział: „W Brigade naszą misją jest zwiększanie bezpieczeństwa na drogach, dlatego jesteśmy niezmiernie zaszczyceni, że przyznając nam tę nagrodę doceniono nasze wysiłki i ciężką pracę w zakresie rozwiązań mających na celu zapobieganie wypadkom i ratowanie życia. Przyznana nam nagroda jest świadectwem potwierdzającym nasze nieustanne wysiłki w zakresie prowadzenia dogłębnych badań i ciężkiej pracy naszego zespołu. Nieprzerwanie szukamy rozwiązań, które mają na celu dostosowywanie, rozwój i innowację produktów zwiększających bezpieczeństwo wszystkich użytkowników dróg. Sygnalizator QVS Brigade stanowi wartościowe uzupełnienie naszej oferty produktów i pomoże w skuteczniejszym rozwiązaniu problemów związanych z pojazdami z napędem elektrycznym, które będą coraz częściej pojawiać się na naszych drogach".

Sygnalizator QVS firmy Brigade zostanie wprowadzony na rynek pod koniec 2018 r.

Dodatkowe informacje znajdują się na: www.brigade-electronics.com.

Uwagi dla redaktorów: https://we.tl/iYDGLDy0bK.

Źródło: Brigade Electronics

KONTAKT:

Harriette Conroy

Źródło informacji: PR Newswire

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe)

Data publikacji 25.06.2018, 11:08
Źródło informacji PR Newswire