Polityka i społeczeństwo

MON: dowództwo Marynarki Wojennej wróci do Gdyni (komunikat)

24.06.2018, 23:50aktualizacja: 24.06.2018, 23:50

- MON informuje:

- Zrobimy wszystko, żeby jak najszybciej polska Marynarka Wojenna dysponowała jak najlepszym sprzętem. Sprzętem takim, który daje gwarancje bezpieczeństwa. Marynarka Wojenna jest ważna dla niepodległości Polski, ważna dla zapewnienia bezpieczeństwa Polsce i Polakom – mówił Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej podczas święta Marynarki Wojennej.

W niedzielę w Gdyni, z udziałem prezydenta RP Andrzeja Dudy i Mariusza Błaszczaka, ministra obrony narodowej odbyły się główne uroczystości związane z obchodami święta Marynarki Wojennej. Uroczystość rozpoczęła się od odsłonięcia Pomnika Polski Morskiej na Skwerze Kościuszki.

Podczas swojego wystąpienia minister Błaszczak poinformował, że budowa okrętu patrolowego Ślązak właśnie dobiega końca.

- Podjąłem ostatnie decyzje związane z wdrożeniem tego okrętu do służby w Marynarce Wojennej – powiedział.

Minister poinformował również, że podjęta została decyzja dotycząca przeniesienia Dowództwa Marynarki Wojennej do Gdyni.

- Polska Marynarka Wojenna wymaga modernizacji sprzętowej. To jest proces, który jest realizowany dopiero teraz dlatego, że nasi poprzednicy nie dopełnili swoich obowiązków. (…) Wyprodukowanie okrętu podwodnego zajmuje od 5 do 7 lat. A więc te decyzje powinny zostać podjęte w roku 2011. My jesteśmy w fazie finalnej podejmowania decyzji. Rozmawiam z naszymi partnerami. W ostatni piątek prowadziłem rozmowę z jednym z nich. Podobne rozmowy odbyły się w poprzednim tygodniu. Zbliżamy się do finału. Uważamy, że Marynarka Wojenna stanowi ważne ogniwo w systemie bezpieczeństwa państwa – podkreślał szef MON.

Na zakończenie wystąpienia minister podziękował marynarzom za wytrwałość, ofiarność, zaangażowanie, determinację i codzienną służbę.

- Polska Marynarka Wojenna, w znaczeniu infrastrukturalnym wymaga odbudowy i to dzieło musi zostać zrealizowane. Obiecuję ludziom polskiego morza, polskim marynarzom, że będę w tym zakresie - jako zwierzchnik sił zbrojnych - ze wszelkich sił współdziałał z dowództwem Marynarki Wojennej i ministrem obrony Mariuszem Błaszczakiem – powiedział w czasie uroczystości prezydent Andrzej Duda.

W trakcie uroczystości prezydent Andrzej Duda wręczył st. mar. Konradowi Romańczukowi medal „Za ofiarność i odwagę”, a minister obrony narodowej Mariusz Błaszczak akt mianowania na wyższy stopień wojskowy. Starszy marynarz Konrad Romańczuk 31 maja uratował nastoletniego chłopca, który tonął w Bałtyku w okolicach Wyspy Sobieszewskiej w Gdańsku.

# # #

Po południu na Bałtyku zorganizowana została parada morska i lotnicza. Wśród okrętów, które wzięły udział w pokazie, poza polskimi jednostkami, znalazły się także okręty zaproszonych państw, w tym m.in. amerykański okręt desantowy USS Oak Hill, niemiecka korweta F261 Magdeburg oraz dwa francuskie niszczyciele min FS L'Aigle.

# # #

W trakcie pobytu w Gdyni Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej spotkał się z dowódcą amerykańskich sił morskich w Europie adm. James’em Foggo.

# # #

28 listopada 1918 roku Naczelnik Państwa Józef Piłsudski powołał do życia Marynarkę Polską. Jej pierwsze jednostki powstały w Modlinie. W skład Flotylli Rzecznej, Oddziału Zapasowego Marynarzy i Batalionu Morskiego weszli marynarze z byłych flot zaborczych. To właśnie marynarze z Batalionu Morskiego wspólnie z gen. Józefem Hallerem dokonali 10 lutego 1920 roku symbolicznych zaślubin Polski z Bałtykiem.

kom/ emi/ par/

Data publikacji 24.06.2018, 23:50