MPiT: polski biznes w Izraelu (komunikat)

20.06.2018, 13:55aktualizacja: 20.06.2018, 13:55

- MPiT informuje:

Ponad 200 przedsiębiorców z Polski i Izraela uczestniczyło w Polsko-Izraelskim Forum Gospodarczym. – Zainteresowanie wydarzeniem przerosło nasze oczekiwania. To pokazuje, jak duża była potrzeba tego typu spotkania – powiedziała minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz, która przewodniczy misji gospodarczej polskiego biznesu do Izraela.

19 czerwca br. w Tel Awiwie upłynął pod znakiem polsko-izraelskiej współpracy gospodarczej. Honorowy patronat nad Forum objęło Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii oraz Ministerstwo Gospodarki i Przemysłu Izraela. Organizatorami wydarzenia były: Polska Agencja Inwestycji i Handlu, Bank Gospodarstwa Krajowego, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Agencja Rozwoju Przemysłu, Polsko-Izraelska Izba Gospodarcza oraz Federacja Izraelskich Izb Gospodarczych.

- To największe dotychczas wydarzenie biznesowe Polski i Izraela. Co istotne spotkali się przede wszystkim przedsiębiorcy z obydwu krajów. Jesteśmy dla siebie interesującymi partnerami. Cieszy mnie szczególnie to, że nasze firmy chcą ze sobą współpracować również w dziedzinie nowych technologii. Jestem przekonana, że Forum już niedługo przyniesie wymierne efekty i ciekawe projekty biznesowe.- powiedziała minister Emilewicz otwierając Forum.

Forum podzielono tak, by jak najwięcej czasu przeznaczyć na indywidualny kontakt polskich i izraelskich firm. Dlatego zdecydowaną jego część stanowił tzw. newtorking. Co więcej, każdy przedsiębiorca z Polski miał partnera po stronie izraelskiej z branży, w której działa. Do Izraela pojechali przedstawiciele takich sektorów jak: chemia, produkty kosmetyczne, żywność, rozwiązania IT/ICT, inteligentny transport.

Podczas Forum podpisano trzy umowy. Pierwsza między LOT a izraelską linią lotniczą El Al. Kolejną między Polską Agencją Inwestycji i Handlu oraz Federacją Izraelskich Izb Gospodarczych. Stronami trzeciej umowy są Bank Gospodarstwa Krajowego, Agencja Rozwoju Przemysłu, Start-up Nation Central oraz CREATORS IDEAtion.

Podpisany list intencyjny to potwierdzenie, że pierwsze polskie porozumienie z liderami innowacji – Start-Up Nation Central oraz CREATORS IDEAtion, jest coraz bliższe realizacji. Efektem współpracy ze startupami będzie wskazanie im obszarów, w których innowacje i istniejące technologie są szczególnie potrzebne oraz wspieranie startupów zdolnych odpowiedzieć na te potrzeby. Dzięki temu stworzy się przestrzeń do transferu wiedzy i innego sposobu myślenia o innowacjach oraz ich znaczenia dla gospodarki. – BGK jest kluczową instytucją dla realizacji Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, która między innymi zakłada zwiększenie innowacyjności polskiej gospodarki. Zależy nam na inicjowaniu kontaktów miedzy biznesem, a sektorem publicznym – powiedział członek zarządu BGK Wojciech Hann.

Polskie Linie Lotnicze LOT i izraelski EL AL podpisały memorandum rozpoczynające współpracę w zakresie sprzedaży, operacji i szkolenia. Porozumienie ma doprowadzić do podpisania umowy code-share oraz zbadania innych obszarów potencjalnego partnerstwa, żeby wzmocnić relacje między Izraelem a Polską w interesie obu społeczności.

- Izrael i Polskę łączy długa i wspaniała historia współpracy i partnerstwa. Bardzo się cieszę mogąc w imieniu LOT-u podpisać memorandum z EL AL, jedną z najbezpieczniejszych i najbardziej niezawodnych linii lotniczych na świecie. Od tego momentu będziemy pracować ręka w rękę by wykorzystać wszystkie synergie między naszymi liniami. W ten sposób zaoferujemy naszym pasażerom jeszcze lepszy serwis i usługi, znacząco przyczyniając się do rozwoju relacji między naszym krajami – mówi Rafał Milczarski, prezes Polskich Linii Lotniczych LOT. – LOT i EL AL są podobne w wielu aspektach, m.in. floty, siatki połączeń czy skali wykonywanych operacji. Od początku rozmów na temat potencjalnego partnerstwa, współpraca wydawała nam się naturalna i nie mieliśmy wątpliwości, że powinniśmy ją nawiązać dla dobra naszych pasażerów – dodaje.

Porozumienie między PAIH a Federacją Izraelskich Izb Handlowych (The Federation of Israeli Chambers of Commerce) zakłada ścisłą współpracę obu instytucji m.in. w obszarze wymiany informacji gospodarczych, kooperacji w projektach badawczych, organizacji wystaw i targów, a także obsłudze biznesu z obu krajów.

Tego samego dnia minister Emilewicz rozmawiała z przedstawicielami Izraelskiej Agencji Lotów Kosmicznych oraz producenta samolotów, Israeli Aerospace Industries.

– 5 lat temu Polska miała niespełna 30 podmiotów gospodarczych, które identyfikowały siebie jako branża kosmiczna. Dziś jest ich ponad 300, z których większość to małe i średnie firmy. W przestrzeń kosmiczną poleciało dotychczas około 80 polskich elementów i urządzeń. Symbolicznie można stwierdzić, że polska flaga znajduje się na wszystkich planetach i innych ciałach kosmicznych w naszym układzie – wliczając w to lądowanie na najdalszym obiekcie, czyli Tytanie księżycu Saturna w ramach misji Cassini-Huyghens czy pierwsze w historii lądowanie na komecie w ramach misji Rosetta – mówiła minister wskazując, że jest potencjał do współpracy polskiej i izraelskiej branży kosmicznej.

Dzień wcześniej, czyli 18 czerwca, szefowa resortu przedsiębiorczości i technologii wzięła udział w oficjalnym otwarciu Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Tel Awiwie. – Wyszukujemy wszelkie okazje biznesowe dla polskich firm oraz asystujemy im na każdym etapie realizowania projektów w Izraelu – wyjaśnia Zofia Nojszewska, kierownik izraelskiego Biura Handlowego PAIH. Biuro ma również pomóc wytypować oraz pozyskać dla Polski zaawansowane technologicznie projekty inwestycyjne izraelskich firm.

W poniedziałek odbyła się też ceremonia podpisania porozumienia o współpracy w dziedzinie innowacyjności Grupa Wyszehradzka-Izrael – Memorandum of Understanding. Pierwszym wspólnym przedsięwzięciem będzie szkoleniowy projekt dedykowany wyszehradzkim start-upom, który zostanie zrealizowany w Izraelu. Celem tej inicjatywy jest weryfikacja i zwiększenie potencjału rynkowego start-upów z krajów V4. Istotą projektu jest uzyskanie przez młodych przedsiębiorców praktycznej wiedzy i narzędzi pozwalających na budowę innowacyjnej firmy.

Natomiast dziś minister Jadwiga Emilewicz spotka się z ministrem gospodarki Izraela Eli Cohenem oraz przedstawicielami Knesetu: wiceprzewodniczącym Knesetu, przewodniczącym polsko-izraelskiej grupy w Knesecie Hilikiem Barem oraz z szefem Komisji Knesetu do spraw Nauki i Technologii Uri Maklevem.

– Pogłębianie relacji gospodarczych i nowe kierunki współpracy to tematy, o których będziemy rozmawiać. Główne obszary, w których Polska i Izrael mogą zacieśnić współpracę, to innowacje i nowoczesne technologie, w tym cyberbezpieczeństwo. Potęga gospodarcza Izraela powstała dzięki inwestycjom w nowe technologie. Kraj ten jest dziś drugą na świecie najbardziej innowacyjną gospodarką tuż po Stanach Zjednoczonych. Przekonujemy naszych przedsiębiorców, że warto i opłaca się być innowacyjnym. Jako przykład wskazujemy przede wszystkim Izrael – poinformowała Jadwiga Emilewicz.

Od 2009 r. Polska odnotowuje dodatnie saldo w wymianie handlowej z Izraelem. Według danych GUS, obroty handlowe Polski z Izraelem w 2017 r. wyniosły 1017,7 mln dolarów (+10,5%). W 2016 r. osiągnęły 918,4 mln dolarów. Łączne obroty w handlu towarami powinny w 2018 r. przekroczyć 1 mld euro. Jest to – obok Arabii Saudyjskiej – najwyższy wskaźnik dla regionu Bliskiego Wschodu.

Popołudnie upłynie na spotkaniu z akceleratorami innowacji MassChallenge, OurCrowd i JNext.

kom/ mgost/

Data publikacji 20.06.2018, 13:55