Fabryka FCA Powertrain w Bielsku-Białej rozpoczęła produkcję nowej generacji silników benzynowych Turbo

19.06.2018, 10:53aktualizacja: 19.06.2018, 10:53

- Nowa rodzina silników bazuje na modularnej i elastycznej strukturze oraz wykorzystuje najbardziej zaawansowaną technologię, stworzoną przez Grupę FCA;- Zastosowanie nowoczesnych technologii zaowocowało zaprojektowaniem niezwykle dynamicznej rodziny silników - przyjaznych dla środowiska i o niskim zużyciu paliwa; - Produkowane w Bielsku-Białej silniki będą montowane w nowym modelu Jeepa Renegade MY19, a przed końcem 2018 roku zostaną wprowadzone również w innych modelach; - Obecne moce produkcyjne nowych silników wynoszą około 200 tys. rocznie i zostaną podwojone z końcem 2019 roku.

Zakłady produkcyjne FCA Powertrain w Bielsku-Białej, należące do Grupy Fiat Chrysler Automobiles (FCA), rozpoczęły produkcję nowych, zaawansowanych technologicznie modeli silników benzynowych z turbodoładowaniem. Nowa gama jednostek napędowych obejmuje: 3-cylindrowy silnik o pojemności 1 litra, o mocy 120 KM i momencie obrotowym 190 Nm oraz silnik 4-cylindrowy o pojemności 1,3 litra, o mocy 150 KM lub 180 KM i momencie obrotowym 270 Nm.

Nowa rodzina silników bazuje na modularnej i elastycznej konstrukcji oraz wykorzystuje najbardziej zaawansowane systemy opracowane przez inżynierów FCA, takie jak - zastosowana po raz pierwszy - technologia Multiair III, jak również bezpośredni wtrysk, z czterema zaworami na cylinder i doładowaniem.

W rezultacie powstała rodzina dynamicznych silników, które są również paliwooszczędne i przyjazne dla środowiska. Wszystkie wersje są wyposażone w Gasoline Particulate Filter (GPF) i zaprojektowane tak, aby łatwo ewoluowały do użycia w połączeniu z elektrycznymi układami napędowymi. Zastosowane technologie - zapewniając wysoki komfort jazdy - pozwalają jednocześnie na redukcję emisji zanieczyszczeń zgodnie z europejską normą Euro 6D, która będzie obowiązkowa dla producentów samochodów od września 2018 roku.

Pierwszym samochodem wyposażonym w nowe silniki wykonane w Bielsku-Białej jest nowy Jeep Renegade MY19, oficjalnie wprowadzony na rynek przez FCA w czerwcu. Nowe silniki zostaną wprowadzone również w innych modelach przed końcem roku.

Zdolność produkcyjna pierwszej, obecnie zainstalowanej linii produkcyjnej w Bielsku-Białej wynosi 200 tys. silników rocznie. Do końca 2019 roku planowane jest uruchomienie drugiej linii, w wyniku czego moce produkcyjne zakładów wzrosną do 400 tys. sztuk rocznie.

FCA Powertrain Poland Sp. z o.o. w Bielsku-Białej zatrudnia 1150 osób i osiąga roczne przychody w wysokości 3,4 mld zł. Wartość eksportu w 2017 roku wyniosła 1,4 mld zł. Od chwili powstania (w 2003 roku) zakład wyprodukował ponad 7 mln silników. Spółka FCA Powertrain Poland była pierwszą fabryką FCA na świecie, która osiągnęła najwyższy poziom (tzw. Gold Level) w programie World Class Manufacturing - będącym zintegrowaną metodologią zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcji według najwyższych światowych standardów.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) to największy producent samochodów w Polsce i jeden z najważniejszych w kraju inwestorów zagranicznych. Grupa, w skład której wchodzi szesnaście polskich spółek, zatrudnia ponad 9 tys. osób. W 2017 roku aż 71% produkcji polskich spółek FCA (o wartości około 15,4 mld zł) znalazło odbiorców poza granicami kraju.

Data publikacji 19.06.2018, 10:53
Źródło informacji FCA Polska