Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-serbskie rozmowy w Belgradzie (komunikat)

13.06.2018, 18:31aktualizacja: 13.06.2018, 18:31

- MSZ informuje:

– Dzisiejsza wizyta stanowi potwierdzenie bardzo dobrych stosunków między Polską i Serbią. Chcemy dalej umacniać te stosunki, rozwijać wszechstronną współpracę gospodarczą, kulturową i na forum organizacji międzynarodowych i przede wszystkim wspierać aspiracje Serbii do członkostwa w Unii Europejskiej – powiedział szef polskiej dyplomacji Jacek Czaputowicz po spotkaniu z wicepremierem i ministrem spraw zagranicznych Serbii Ivicą Dačiciem.

– Wspieramy proces zbliżania Serbii do struktur europejskich, jest to cel naszej polityki zagranicznej. Doceniamy intensywne wysiłki reformatorskie władz serbskich – podkreślił minister Jacek Czaputowicz.

Rozmowy z szefem serbskiej dyplomacji dotyczyły głównie stosunków dwustronnych, polskiego wsparcia dla europejskich aspiracji Serbii oraz współpracy w ramach formatów regionalnych. Ministrowie zgodzili się, że perspektywa integracji europejskiej regionu to jedyna droga do zapewnienia jego bezpieczeństwa i stabilnego rozwoju. Spotkanie było też okazją do rozmowy o oczekiwaniach Serbii wobec zbliżającego się szczytu Procesu Berlińskiego, który odbędzie się na początku lipca w Londynie. Ministrowie poruszyli również kwestie rozwoju dwustronnej współpracy w zakresie bezpieczeństwa, kultury i edukacji.

Ponadto ministrowie Czaputowicz i Dačić zainaugurowali dziś wspólnie drugą edycję Konferencji Belgradzkiej. Głównym celem Konferencji jest przekazywanie Serbom polskich doświadczeń przedakcesyjnych, które pomogą wypełnić unijne wymagania. ­– Polska oferuje Serbii niezbędną pomoc na drodze do UE, w tym poprzez takie wielostronne fora jak V4+, sesje parlamentarne czy projekty partnerskie. Opierając się na własnych doświadczeniach z realizacji niezbędnych reform, skupiamy się na wymianie naszego przedakcesyjnego know-how i najlepszych praktyk – mówił szef polskiego MSZ podczas otwarcia spotkania. – Zgadzam się w pełni ze słowami wypowiedzianymi w Sofii przez premiera Mateusza Morawieckiego. Polska wyciąga dłoń do państw Bałkanów Zachodnich, bo wie, że z ich przyjęcia do Unii Europejskiej wyniknie dużo korzyści dla całej Europy. Projekt europejski zostanie domknięty tylko wówczas, gdy obejmie wszystkie kraje kontynentu wyznające wspólne wartości, zapewniając im bezpieczeństwo i stabilny rozwój. Polska jest pełna podziwu dla wspaniałej kultury, bogatej historii i społeczeństwa Serbii. Jesteśmy szczerze przekonani, że Wasz kraj – podobnie jak inne państwa Bałkanów Zachodnich – zasługuje na szansę, by stać się częścią Unii Europejskiej, budować ten projekt i czerpać z niego korzyści – dodał minister Jacek Czaputowicz. Podczas dzisiejszego spotkania polscy eksperci starali się odpowiedzieć na pytania swych serbskich partnerów dotyczące najbardziej, z ich perspektywy, istotnych kwestii związanych z procesem negocjacji z UE. Były to tematy związane z sądownictwem i prawami podstawowymi, sprawiedliwością, migracjami, rolnictwem, weterynarią i bezpieczeństwem. Pierwsza edycja Konferencji Belgradzkiej odbyła się w ubiegłym roku w Warszawie.

W Belgradzie minister Czaputowicz spotkał się także z prezydentem Aleksandarem Vučiciem i premier Aną Brnabić. W trakcie rozmów poruszono zarówno kwestie bilateralne, stosunki Serbii z Kosowem, jak i europejskiej przyszłości Bałkanów Zachodnich.

kom/ zjt/ son/

Data publikacji 13.06.2018, 18:31