Konferencja w zakresie współpracy turystycznej między Chinami (Ningbo) a Europą Środkową i Wschodnią 2018 dowodem na rozwój Inicjatywy Pasa i Drogi w Europie

11.06.2018, 11:11aktualizacja: 11.06.2018, 11:11

Ningbo, Chiny, 8 czerwca 2018 r. /PRNewswire/ - W hotelu Nanyuan odbyło się spotkanie w sprawie turystyki w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. W konferencji wzięło udział ponad 500 gości z dziesięciu krajów z tego regionu, w tym z Łotwy, Czech, Chorwacji, Serbii, Polski, Węgier, Bułgarii oraz Bośni i Hercegowiny. Konferencja miała miejsce w portowym mieście Ningbo, którego celem jest globalny rozwój przez rolę początkowego węzła Morskiego Jedwabnego Szlaku.

Wśród delegatów z całego świata zaproszonych na konferencję znaleźli się przedstawiciele krajowych związków turystycznych, biur burmistrzów, międzykontynentalnych instytucji finansowych oraz ambasad i konsulatów. Wraz z rozwojem możliwości w turystyce między Chinami a krajami Europy Środkowej i Wschodniej sama turystyka ciągle potrzebuje obustronnych wysiłków nad organizacją i rozwojem. Na przykład w roku 2017 miasto Ningbo podjęło się zorganizowania wyjazdów 274 000 turystów do krajów Europy.

Chen Zhongchao, zastępca burmistrza miasta Ningbo podkreślił w swojej przemowie, że miasto z oddaniem i długofalowo zaangażowało się we wdrażanie Inicjatywy Pasa i Drogi przez kompleksową promocję turystyki i wymian z krajami Europy Środkowej i Wschodniej. Rząd prowincji Zhejiang wspiera miasto Ningbo poprzez nowe rozwiązania i środki ułatwiające koordynację szeregu kwestii, w tym szybszego przyznawania wiz dla turystów z Europy Środkowej i Wschodniej, zachęcania linii lotniczych do ustanawiania bezpośrednich połączeń przez Ningbo do Pragi i Budapesztu oraz promocji chińskiej turystyki do krajów w regionie.

W ramach konferencji odbyło się także uroczyste podpisanie umowy o współpracy w zakresie inwestycji i koordynacji rynku w projektach rozwoju turystyki. Delegaci podpisali także szereg innych umów o współpracy na tym polu.

Rozpoczęcie ważnych wielostronnych projektów promocji turystyki

W przemowie specjalnej dyrektor inwestycji i rozwoju Republiki Łotwy w Pekinie Ingus Rozenblats zaprezentował łotewską kulturę wraz z infrastrukturą turystyczną i różnorodnymi atrakcjami.

Znana prezenterka telewizyjna Fang Yu przedyskutowała Inicjatywę Pasa i Drogi oraz to, w jaki sposób miasto Ningbo zamierza promować wielostronną współpracę w zakresie turystyki.

Ponadto przedstawiciele z Chorwacji, Czech, Węgier, Polski, Słowacji, Bułgarii i innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej przemawiali na temat turystyki w regionie i potencjału Europy Środkowej i Wschodniej wśród chińskich turystów.

Konferencja na temat współpracy i wymiany w zakresie turystyki w Europie Środkowej i Wschodniej zakończyła się dużymi nadziejami co do przyszłego rozwoju turystyki w regionie, w Ningbo i w całych Chinach. Wraz z zacieśnianiem relacji krajów objętych Inicjatywą Pasa i Drogi plany te zaowocują większą współpracą i dostatniejszą przyszłością.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/702760/CEEC_Tourism_Cooperation_Conference.jpg

Źródło: Ningbo Tourism Development Committee

Data publikacji 11.06.2018, 11:11