Polityka i społeczeństwo

PK: areszt wobec podejrzanego o usiłowania wprowadzenia do obrotu znacznych ilości narkotyków (komunikat)

28.05.2018, 11:44aktualizacja: 28.05.2018, 11:44

- PK informuje:

Trzymiesięczny areszt wobec podejrzanego o usiłowania wprowadzenia do obrotu znacznych ilości narkotyków

Prokuratura Rejonowa w Elblągu prowadzi wspólnie z funkcjonariuszami Wydziału w Elblągu Zarządu w Olsztynie Centralnego Biura Śledczego Policji śledztwo przeciwko mężczyźnie podejrzanemu o usiłowanie wprowadzenia do obrotu znacznych ilości narkotyków.

W wyniku prowadzonych czynności operacyjno – rozpoznawczych funkcjonariusze CBŚP uzyskali informacje, z których wynikało, że ustalony mieszkaniec Pasłęka jest zamieszany w przestępczość narkotykową. Policjanci ustalili, że wynajmuje on kilka garaży na terenie miasta, a jeden z nich może służyć jako magazyn nie tylko środków odurzających, ale także stanowiących przedmiot przestępstwa papierosów.

Narkotyki o czarnorynkowej wartości prawie 200 tysięcy złotych

Zatrzymany doprowadził funkcjonariuszy tylko do jednego z użytkowanych przez siebie pomieszczeń. To nie zmyliło policjantów i przeszukali także garaż, w którym znaleźli niemal 8 kg marihuany, 1,3 kg amfetaminy oraz ponad 41 tysięcy sztuk papierosów. Narkotyki zapakowane były w niepozorną torbę, pozostawianą na podłodze w kącie garażu. Czarnorynkowa wartości zabezpieczonych narkotyków została oszacowana na prawie 200 tysięcy złotych.

Zatrzymanemu mężczyźnie przedstawiono w Prokuraturze Rejonowej w Elblągu zarzut usiłowania wprowadzenia do obrotu znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych (art. 13 § 1 kk w zw. z art. 56 ust 3 Ustawy o Przeciwdziałaniu Narkomanii) oraz przechowywania przedmiotów akcyzowych stanowiących przedmiot przestępstwa (art. 65 § 2 kks).

Grozi mu kara nawet do 12 lat pozbawienia wolności

Na wniosek prokuratora Sąd Rejonowy w Elblągu zastosował wobec zatrzymanego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy. W związku z ujawnieniem tak dużej ilości narkotyków podejrzanemu zarzuca się popełnienie występku zagrożonego karą grzywny i pozbawienia wolności od 2 do 12 lat.

Śledztwo ma charakter rozwojowy, nie wykluczone są kolejne zatrzymania.

kom/

Data publikacji 28.05.2018, 11:44