Polityka i społeczeństwo

PK: trzymiesięczny areszt dla podejrzanego o oszustwa za pośrednictwem wirtualnego sklepu (komunikat)

28.05.2018, 11:40aktualizacja: 28.05.2018, 11:40

- PK informuje:

Trzymiesięczny areszt dla 27-latka podejrzanego o oszustwa za pośrednictwem wirtualnego sklepu

Sąd Rejonowy w Bydgoszczy uwzględnił wniosek Prokuratury Okręgowej w Bydgoszczy o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy wobec Tomasza P., podejrzanego o dokonanie oszustwa na szkodę 255 osób za pośrednictwem sklepu internetowego.

Oszukani na łączną kwotę ponad 300 tysięcy złotych

Z ustaleń śledztwa wynika, że dwadzieścia dni działalności wirtualnego sklepu pozwoliły sprawcy oszukać ponad 250 osób z terenu całej Polski. Do organów ścigania zgłaszają się kolejni pokrzywdzeni, a suma poniesionych przez klientów sklepu strat przekracza 300 000 złotych.

W toku prowadzonego śledztwa zebrano obszerny materiał dowodowy pozwalający na ustalenie, że 27-letni mieszkaniec Łodzi, prowadząc fikcyjny sklep internetowy, proponował wyjątkowo atrakcyjne ceny rzekomo posiadanych w ofercie produktów. Miało to przekonać potencjalnych nabywców do zakupu oraz wpłaty pieniędzy. Środki były natychmiast podejmowane przez podejrzanego z bankomatów na terenie Łodzi. Po dokonaniu płatności klienci otrzymywali wiadomość e-mail o przyjęciu zamówienia z zapewnieniem dostawy, jednak do realizacji zamówień nigdy nie dochodziło, a próby kontaktu telefonicznego kończyły się niepowodzeniem.

Po uzyskaniu przez organy ścigania sygnałów o możliwej przestępczej działalności związanej z funkcjonowaniem sklepu 14dni.pl, prokurator podjął decyzję o blokadzie jego działalności, co pozwoliło na ograniczenie ilości oszukanych klientów.

Sprawcy grozi kara do 10 lat pozbawienia wolności

Tomasz P. został zatrzymany 17 maja 2018 roku. Po przedstawieniu mu przez prokuratora zarzutu popełnienia przestępstwa oszustwa, złożył wyjaśnienia.

Z uwagi na obawę matactwa procesowego, uzasadnianą obawę ukrywania się podejrzanego oraz grożącą mu surową karę, prokurator wystąpił do Sądu z wnioskiem o tymczasowe aresztowanie, który to wniosek został uwzględniony.

Za popełnienie zarzuconego podejrzanemu przestępstwa grozi kara od roku do 10 lat pozbawienia wolności.

kom/ agzi/

Data publikacji 28.05.2018, 11:40