ICEYE pozyskuje 34 miliony dolarów od inwestorów i potwierdza plany wystrzelenia kolejnych satelitów do końca 2019 roku

25.05.2018, 13:48aktualizacja: 25.05.2018, 13:48

Wizualizacja satelity ICEYE-X2, który ma zostać wystrzelony w 2018 roku (fot. ICEYE).
Dynamiczny rozwój firmy w ostatnim roku przyspiesza plany uruchomienia konstelacji satelitów SAR.

Warszawa, POLSKA - 25 maja 2018 r. - ICEYE, jeden z liderów sektora obserwacji Ziemi z kosmosu, ogłosił dzisiaj pozyskanie dodatkowego finansowania w wysokości 34 milionów dolarów od inwestorów. ICEYE planuje przeznaczyć dodatkowe środki na inwestycje w rozwój usług analitycznych związanych z przetwarzaniem obrazów radarowych dla rosnącej bazy klientów, a także na dalszy rozwój technologii satelitów SAR oraz na sfinansowanie wyniesienia na orbitę kolejnych elementów konstelacji.

Do obecnych inwestorów ICEYE dołączyli nowi, wśród których znalazł się również fundusz z Polski. Do tej pory ICEYE zebrał łącznie 53 mln dolarów kapitału, wliczając w to finansowanie rządowe z Finlandii i unijnego programu „Horyzont 2020”.

„Tworzymy konstelację satelitów z myślą o naszych klientach, którzy dzięki niej uzyskują dostęp do nowych danych i dzięki lepszym informacjom mogą podejmować lepsze decyzje - powiedział Rafał Modrzewski, dyrektor generalny i współzałożyciel ICEYE.- Strumień danych z naszych satelitów pomaga kluczowym decydentom i analitykom nie tylko w sektorze rządowym, ale także w różnych branżach komercyjnych.”

W styczniu ICEYE stał się pierwszą organizacją na świecie, która umieściła na orbicie satelitę wyposażonego w radar z syntetyczną aperturą (SAR) o masie startowej poniżej 100 kg. Mimo ciemności lub chmur pokrywających dwie trzecie planety w każdym momencie technologia radaru SAR zapewnia niezawodne obrazowanie nawet wtedy, gdy wykonanie zdjęć optycznych jest niemożliwe. Dostarczając aktualne dane z obserwacji Ziemi zarówno instytucjom rządowym, jak i podmiotom komercyjnym, ICEYE pomaga swoim klientom rozwiązać niektóre z najtrudniejszych wyzwań w sektorach takich jak przemysł morski, zarządzanie kryzysowe, ubezpieczenia, bezpieczeństwo i wywiad.

Po wystrzeleniu ICEYE-X1 w styczniu 2018 roku, firma wprowadza na rynek kolejnego satelitę - ICEYE-X2, którego zamierza umieścić na orbicie okołoziemskiej jeszcze w tym roku. Łącznie ICEYE zakłada wystrzelenie 9 kolejnych satelitów do końca 2019 roku.

Od ubiegłego roku firma z polsko-fińskim rodowodem rozwija swoją działalność w Polsce. W Warszawie działa już Centrum Operacji Satelitarnych oraz Centrum Obsługi Klientów. Również część prac inżynierskich odbywa się w naszym kraju. W planach ICEYE jest rozbudowa potencjału badawczego firmy w innych lokalizacjach na terenie Polski.

„Bardzo zależy nam na rozwoju w Polsce i wykorzystaniu potencjału naszych inżynierów, jesteśmy również zainteresowani współpracą z polskimi jednostkami naukowymi przy realizacji kluczowych dla rozwoju naszej firmy projektów.” - podkreśla Rafał Modrzewski.

Więcej na: www.iceye.com

KONTAKT: