MI: jest umowa na budowę obwodnicy Niemodlina (komunikat)

24.05.2018, 17:55aktualizacja: 24.05.2018, 17:55

- MI informuje:

- Mieszkańcy Niemodlina od wielu lat oczekiwali na wyprowadzenie ruchu tranzytowego z zabytkowego centrum miasta. Za nieco ponad trzy lata te dążenia staną się rzeczywistością. Powstanie nowoczesna i dostosowana do ruchu ciężkich pojazdów droga, która dzięki oddaleniu od terenów zabudowanych, bezkolizyjnym skrzyżowaniom i najnowszym rozwiązaniom inżynierskim znacznie poprawi bezpieczeństwo oraz komfort życia w mieście - podkreślił minister Andrzej Adamczyk w liście do uczestników podpisania umowy na budowę obwodnicy Niemodlina.

24 maja 2018 r. w siedzibie opolskiego Urzędu Wojewódzkiego podpisano umowę na projekt i budowę obwodnicy Niemodlina w ciągu drogi krajowej nr 46. Według planów nowa droga o długości prawie 11,5 km powinna zostać udostępniona kierowcom pod koniec 2021 r.

Obecnie dk 46 dzieli Niemodlin na dwie części, a średnie natężenie ruchu na tym odcinku dochodzi do 13 tys. pojazdów na dobę, z czego ponad 20% stanowią samochody ciężarowe. W mieście odnotowuje się też dużą ilość wypadków, w tym potrąceń pieszych. Zabytkowa zabudowa centrum uniemożliwia przebudowę drogi.

Obwodnica ominie miasto od południowego wschodu z dala od terenów zabudowanych i będzie posiadała parametry pozwalające na przejazd pojazdów o masie 11,5 t na oś. Inwestycja pozwoli na bezproblemowy przepływ ruchu tranzytowego i znacząco skróci czas przejazdu z Opola do Nysy, Kłodzka i dalej do Czech. Dzięki nowej drodze wzrośnie też atrakcyjność okolicznych terenów inwestycyjnych.

Część obwodnicy będzie się składała z dwóch jezdni po dwa pasy ruchu, a na pozostałym odcinku droga zostanie zbudowana w formacie 2+1. W ramach inwestycji powstaną węzły drogowe Niemodlin i Sosnówka oraz 9 większych obiektów inżynierskich.

Umowa z konsorcjum firm Mota Engil Central Europe S.A. oraz Himmel i Papesch Opole Sp. z o.o. opiewa na kwotę 264,16 mln zł brutto. Inwestycja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014 - 2020.

kom/ sno/ wus/

Data publikacji 24.05.2018, 17:55