Obawy eksporterów z regionu Azji i Pacyfiku pogłębiają się w związku z działaniami protekcjonistycznymi, ujawnia raport Atradiusa

24.05.2018, 11:40aktualizacja: 24.05.2018, 11:40

Dostawcy koncentrujący się na handlu krajowym, oczekują pozytywnego wpływu na obroty w nadchodzących miesiącach.

AMSTERDAM, May 24, 2018/PRNewswire/ - Szacuje się, że globalny wzrost gospodarczy przyśpieszy do 3,2 proc. PKB w 2018 r. Będzie to największy wzrost od 2011 r. Jednak szanse na jego utrzymanie w dłuższym okresie wydają się być mniejsze niż oczekiwano, uważają eksperci Atradius. Spowodowane jest to w dużej mierze wzrostem środków protekcjonistycznych Stanów Zjednoczonych oraz potencjalnej wojnie handlowej z krajami azjatyckimi. Stąd też rosną obawy eksporterów z Azji i Pacyfiku o spadek obrotów. Z kolei przedsiębiorcy z tego regionu, koncentrujący się na handlu krajowym, dostrzegają pozytywy tego trendu, uważając, że wprowadzenie międzynarodowych barier handlowych jest szansą na wzrost gospodarczy.

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/695735/Atradius_Logo.jpg

Pogorszenie się globalnego otoczenia handlowego w nadchodzących miesiącach, ze względu na gwałtowny wzrost protekcjonizmu, może mieć poważne konsekwencje w regionie Azji i Pacyfiku. Aż 45 proc. eksporterów z regionu spodziewa się spadku obrotów od 10 proc. do 20 proc. z powodu rosnącej niepewności i zmian w umowach handlowych, wynika z najnowszego raportu Atradius Payment Practices Barometr dla regionu Azji i Pacyfiku.

Według przeprowadzonego przez Atradius badania aż 52 proc. ankietowych dostawców w Chinach jest pesymistami co do potencjalnych strat w obrotach eksportowych z powodu wprowadzenia barier handlowych, takich jak taryfy czy obostrzenia. Opinie chińskich dostawców podzielane są przez respondentów z Indonezji (65 proc.), Tajwanu (48 proc.) i Hongkongu (47 proc.), czyli gospodarek o bliskich relacjach handlowych z „Państwem Środka”. W przeciwieństwie do eksporterów, krajowi dostawcy koncentrujący się na handlu lokalnym postrzegają protekcjonizm jako szansę na rozwój biznesu (twierdzi tak 29 proc. indonezyjskich respondentów).

Pomimo obaw związanych z wpływem środków protekcjonistycznych USA na handel w Azji i Pacyfiku, kraje tego regionu usiłują zacieśnić związki handlowe z resztą świata. Coraz częściej zwracają się ku Australii z myślą o współpracy gospodarczej i handlowej. Postawa ta może wyjaśniać, dlaczego aż 54 proc. ankietowanych przedsiębiorców z Australii nie spodziewa się negatywnego wpływu na obroty ich firm w nadchodzących miesiącach. Podobnego zdania jest 51 proc. Japońskich ankietowanych.

W obliczu ekonomicznych i politycznych zagrożeń dla globalnego rozwoju handlu, dostawcy z Azji i Pacyfiku wykazują mniejszą skłonność do ryzyka. Stąd już trzeci rok z rzędu zmniejszył się udział kredytu kupieckiego w sprzedaży krajowej i zagranicznej w regionie - z średnio 45,9 proc. W 2017 r. do 43,6 proc. w 2018 r.

Średni czas oczekiwania na zapłatę wzrósł z 55 dni w 2017 r. do 57 dni w 2018 r. Wszystkie badane kraje Azji i Pacyfiku, z wyjątkiem Chin i Singapuru, odnotowały dłuższy średni czas oczekiwania na zapłatę w ciągu ostatniego roku. Podczas gdy 2018 rok przyniósł niewielkie zmiany w średnim udziale nieściągalnych wierzytelności B2B, niektóre kwestie pozostają niezmienne - głównym powodem uznawania należności jako nieściągalne jest bankructwo lub upadłość przedsiębiorstw.

Andreas Tesch, Atradius Chief Market Officer skomentował: "Dynamika globalnego wzrostu PKB powinna pozostać na tym samym, mocnym poziomie do końca bieżącego roku, natomiast w 2019 r. nieznacznie obniżyć się do 3,0 proc. W przypadku Azji i Pacyfiku protekcjonizm ze strony USA, w tym zagrożenie wojną handlową, kontrowersyjna polityka Fed, spowolnienie wzrostu gospodarczego w Chinach i ryzyko geopolityczne mogą poważnie zahamować wzrost, obniżając zaufanie przedsiębiorców i powodując pogorszenie wypłacalności w regionie. Dlatego istotne jest, aby dostawcy przyjęli długoterminowe podejście do ochrony swojej płynności finansowej".

Eric den Boogert, Atradius Asia Director skomentował: "Ocena ryzyka ma kluczowe znaczenie dla relacji, które budujemy z naszymi klientami. Wiele azjatyckich firm korzysta obecnie z dalszej liberalizacji handlu międzynarodowego, ponieważ uzgodniono nowe umowy handlowe lub udoskonalono te istniejące. Wraz z rosnącymi możliwościami, zapewnienie naszym klientom poczucia bezpieczeństwa, którego potrzebują do rozwoju relacji ze swoimi partnerami biznesowymi, jest dla nas priorytetem".

Tegoroczny Barometr Atradius Payment Practices dla regionu Azji i Pacyfiku. można pobrać ze strony internetowej Atradius pod adresem https://group.atradius.com (sekcja Publikacje).

Atradius

Firma Atradius oferuje ubezpieczenia kredytu kupieckiego, a także usługi windykacyjne na całym świecie. Nasze oddziały są rozmieszczone w ponad 50-ciu krajach świata. Oferowane przez nas ubezpieczenia należności i usługi windykacyjne pozwalają firmom zabezpieczyć się przed ryzykiem związanym ze sprzedażą produktów i usług w kredycie kupieckim. Atradius jest częścią Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), lidera rynku hiszpańskiego w zakresie ubezpieczeń należności oraz windykacji. Więcej informacji znaleźć można na stronie internetowej grupy pod adresie http://www.atradius.pl.

Atradius w Social Media

Source: Atradius N.V.