Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Jacek Czaputowicz poprowadził debatę otwartą w Radzie Bezpieczeństwa ONZ (komunikat)

23.05.2018, 11:13aktualizacja: 23.05.2018, 11:13

- MSZ informuje:

Szef polskiego MSZ przewodniczył we wtorek debacie otwartej Rady Bezpieczeństwa ONZ poświęconej ochronie ludności cywilnej w konfliktach zbrojnych. Było to jedno z najważniejszych wydarzeń wysokiego szczebla na tym forum podczas miesięcznej prezydencji Polski w Radzie.

W swoim przemówieniu minister Jacek Czaputowicz poruszył kwestie zapobiegania konfliktom, konieczności przestrzegania międzynarodowego prawa humanitarnego i promocji dobrych praktyk, a także odpowiedzialności osób, które dopuszczają się zbrodni przeciwko ludności cywilnej lub obiektom cywilnym. To priorytetowe zagadnienia w kontekście ochrony ludności cywilnej, na które Polska stara się zwrócić uwagę w ramach polskiego członkostwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

– Nie powinniśmy szczędzić wysiłków, by zapobieganie konfliktom było nadrzędnym priorytetem ONZ – mówił minister Czaputowicz – Jeśli jednak konflikt zbrojny wybuchnie, musimy skupić się na zapewnieniu cywilom najwyższego stopnia ochrony – podkreślił. Zwrócił także uwagę zgromadzonych na niepokojące zjawiska – prowadzenie działań zbrojnych na gęsto zaludnionych obszarach miejskich, stosowanie głodzenia ludności jako narzędzia wojny oraz ataki na personel medyczny i pracowników humanitarnych – stanowiące wyzwania dla ochrony ludności cywilnej.

Szef polskiej dyplomacji przypomniał o trwającym wciąż konflikcie na Ukrainie: – Ukraina była i pozostaje obiektem ciągłej agresji wojskowej i bezprawnej okupacji swojego terytorium. Pomimo wielu starań podjętych przez społeczność międzynarodową zawieszenie broni na Ukrainie jest dalekie od implementacji – mówił. Przytoczył tu liczbę cywilnych ofiar tego konfliktu – 2830 ofiar śmiertelnych, 25 tys. rannych i 1,5 mln przesiedlonych.

Podczas dyskusji głos zabrali również: sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres, dyrektor wykonawczy Międzynarodowego Komitetu Czerwonego Krzyża Yves Daccord oraz Hanaa Edwar z Iraku – przedstawicielka społeczeństwa obywatelskiego.

Szef polskiego MSZ spotkał się także we wtorek z szefem gruzińskiej dyplomacji Micheilem Dżanelidze. Ministrowie potwierdzili dobry stan stosunków dwustronnych oraz wolę ich dalszego rozwijania, omówili bieżące kwestie znajdujące się na agendzie RB ONZ. Minister Czaputowicz potwierdził konsekwentne wsparcie Polski dla europejskich i euroatlantyckich aspiracji Gruzji.

Z kolei w trakcie spotkania z wiceministrem spraw zagranicznych Ukrainy Serhijem Kysłycją minister Czaputowicz potwierdził gotowość zaangażowania Polski w odniesieniu do uregulowania konfliktu na Ukrainie na różnych forach międzynarodowych, czego wyrazem będzie zaplanowany na przyszły tydzień briefing RB ONZ dot. Ukrainy.

kom/ emi/

Data publikacji 23.05.2018, 11:13