100 mln zł płynności mniejszym firmom chce w tym roku dostarczyć fintechowa Monevia

21.05.2018, 15:17aktualizacja: 21.05.2018, 15:17

CEO Monevia, M. Drowanowski
Monevia utrzymuje wysoką dynamikę rozwoju biznesu, mimo że należy już do grona największych podmiotów w branży mikrofaktoringu. W 2017 roku wsparła finansowo polskie mikro- i małe przedsiębiorstwa na blisko 60 mln zł.

„W zeszłym roku zwiększyliśmy skalę działania o 70%, utrzymujemy wysoką dynamikę wzrostu i w całym 2018 roku możemy przekroczyć już próg 100 mln zł wartości zakupionych faktur” - mówi Maciej Drowanowski, prezes Zarządu Monevia Sp. z o.o.

Warto zauważyć konserwatywną filozofię biznesową Monevii, gdzie nie skala działalności, a jakość biznesu jest priorytetem.

„W przeciwieństwie do wielu naśladowców dbamy o zyski i stabilność finansową nie tylko naszych klientów, ale i naszą własną. Osiągnęliśmy w minionym roku trwałą rentowność, notując aż 99% uregulowanych terminowo faktur. Nasz autorski system oceny ryzyka transakcji oraz innowacyjne narzędzia IT doskonale się sprawdzają w każdej branży, jaką obsługujemy” - podkreśla prezes Drowanowski.

Działalność Monevii wspierają liczni inwestorzy, którzy na bieżąco otrzymują informacje o sytuacji finansowej i operacyjnej. Regularna komunikacja w postaci miesięcznych raportów zapewnia stały i jasny przekaz informacji na temat celu i efektów lokowania zainwestowanych środków.

„Od 2016 roku spłaciliśmy już 22 serie obligacji. W całej swojej historii wyemitowaliśmy obligacje o łącznej wartości ponad 70 mln zł, będziemy nadal korzystać z tego instrumentu” - mówi Maciej Drowanowski, prezes Monevii.

Platforma Monevia, dostępna 24/7, wspiera przedsiębiorców w zarządzaniu płynnością finansową klienci szybko i łatwo mogą sprzedawać swoje faktury (już od 700 PLN lub 200 EUR), a gotówkę otrzymują nawet w dniu ich wystawienia.

„Polski rynek mikrofaktoringu może się zwielokrotnić w najbliższych latach, a Monevia ma ambicję rosnąć jeszcze szybciej” - wskazuje prezes Drowanowski.

Dla Monevii liczy się przede wszystkim ocena wiarygodności finansowej płatnika faktury, dzięki czemu jej oferta idealnie zaspokaja potrzeby firm nawet o słabszej kondycji finansowej.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 21.05.2018, 15:17