Polityka i społeczeństwo

W MSWiA rozmawiano o bezpieczeństwie na stadionach (komunikat)

22.05.2018, 21:05aktualizacja: 22.05.2018, 21:05

- MSWiA informuje:

Na wniosek ministra Joachima Brudzińskiego została zwołana w trybie pilnym Rada Bezpieczeństwa Imprez Sportowych. Podczas dzisiejszego posiedzenia, któremu przewodniczył wiceminister Jarosław Zieliński, omówiono sytuację, do której doszło podczas niedzielnego meczu piłkarskiego pomiędzy Lechem Poznań i Legią Warszawa. Uczestnicy spotkania ocenili, że Policja w sposób prawidłowy reagowała na zajścia, które miały miejsce na poznańskim stadionie. W posiedzeniu Rady wzięli udział m.in. minister sportu Witold Bańka, wiceminister sprawiedliwości Michał Wójcik, Komendant Główny Policji nadinsp. Jarosław Szymczyk, prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej Zbigniew Boniek, prezes zarządu Ekstraklasy S.A. Marcin Animucki oraz prezes zarządu Lecha Poznań Karol Klimczak.

Uczestnicy spotkania podkreślali, że konieczne jest podjęcie działań legislacyjnych oraz organizacyjnych, które pozwolą jeszcze efektywniej walczyć ze stadionowymi przestępcami. Wszyscy zgodzili się, że służby powinny otrzymać odpowiednie narzędzia do walki z chuligaństwem na stadionach, ale rozwiązania te muszą być efektem konsensusu i porozumienia środowiska sportowego i organów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo publiczne.

Jednym z wypracowanych wniosków jest konieczność intensyfikacji działań na rzecz bezpieczeństwa na polskich stadionach, a także funkcjonowania ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych. Wszyscy przyznali, że niezbędna jest partnerska i szczera współpraca pomiędzy klubami piłkarskimi i Policją na meczach. Zarówno Policja, jak i organizatorzy meczów, potrzebują pomocy w celu zwalczania negatywnych zjawisk. Jak zaznaczono, konieczne jest jednak realne działanie – dlatego decyzją wiceministra Jarosława Zielińskiego jutro w siedzibie MSWiA odbędzie się spotkanie zespołu roboczego Rady, na którym omówione zostaną propozycje zmian przedstawione przez członków Rady.

Insp. Roman Kuster, I Zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Poznaniu, który dowodził działaniami funkcjonariuszy podczas niedzielnego meczu, przedstawił informację na temat szczegółów zabezpieczenia niedzielnego meczu. Jak zaznaczył, policjanci przygotowywali się do tego spotkania od dłuższego czasu, ponieważ zostało ono zaliczone do kategorii meczów podwyższonego ryzyka. Jak podkreślił prezes PZPN Zbigniew Boniek, obecność Policji sprawia, że ludzie czują się bezpieczni. Zarówno przedstawiciele strony sportowej, jak i członkowie rządu oraz Policja, zadeklarowali chęć współpracy na rzecz bezpieczeństwa na polskich stadionach.

Komendant Główny Policji nadinsp. Jarosław Szymczyk poinformował, że policjanci zatrzymali dotąd 13 osób, które podczas niedzielnego meczu złamały prawo. Jak zaznaczył działania Policji mają doprowadzić w niedługim czasie do kolejnych zatrzymań, ponieważ funkcjonariusze ciągle analizują nagrania, aby zidentyfikować sprawców niedzielnych zajść.

Minister Joachim Brudziński jest w bieżącym kontakcie z premierem Mateuszem Morawieckim.

kom/ march/ amac/

Data publikacji 22.05.2018, 21:05