Polityka i społeczeństwo

MSZ: rozmowy w Waszyngtonie o współpracy polsko-amerykańskiej (komunikat)

22.05.2018, 09:46aktualizacja: 22.05.2018, 09:46

- MSZ informuje:

Spotkanie z Sekretarzem Stanu USA Mikiem Pompeo, potwierdzające strategiczny wymiar polsko-amerykańskiego partnerstwa było najważniejszym punktem wizyty Ministra Jacka Czaputowicza w Waszyngtonie.

Przedmiotem dyskusji szefów dyplomacji RP i USA było wzmocnienie zdolności obronnych NATO, m.in. poprzez rozszerzanie obecności wojskowej USA w naszym regionie, w tym w Polsce. – Przedyskutowaliśmy priorytetowe zadania stojące przed Sojuszem Północnoatlantyckim w związku ze zbliżającym się szczytem w Brukseli – podkreślił minister Jacek Czaputowicz. – Wymieniliśmy również poglądy na temat najpoważniejszych wyzwań, jakimi są zakończenie konfliktu na Ukrainie, denuklearyzacja Półwyspu Koreańskiego czy ustabilizowanie sytuacji na Bliskim Wschodzie – dodał.

Rozmowa dotyczyła również perspektyw rozwoju współpracy polsko-amerykańskiej, w tym w sektorze energii, oraz najważniejszych wyzwań stojących obecnie przed społecznością międzynarodową.- USA są naszym ważnym partnerem w wysiłkach mających na celu poprawę bezpieczeństwa energetycznego Polski i regionu, m.in. poprzez lepszą dywersyfikację dostaw oraz powstrzymywanie szkodliwych dla bezpieczeństwa projektów, takich jak Nord Stream 2, bądź skutków ich wdrażania - powiedział minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz po spotkaniu z sekretarzem stanu USA Mikiem Pompeo.

Wobec szeregu problemów w sąsiedztwie Europy, strony zgodziły się, że kluczem do ich rozwiązania jest jedność i współdziałanie całej wspólnoty transatlantyckiej. Bliskie sojusznicze relacje polsko-amerykańskie pozostają jednym z jej istotnych ogniw. Sekretarz Pompeo podziękował również za działania Polski w ramach przewodnictwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

Podczas wizyty w Waszyngtonie minister Jacek Czaputowicz spotkał się także z przedstawicielami The Heritage Foundation oraz z współprzewodniczącym Koła Polskiego w Senacie, senatorem Jamesem Rischem, z którym rozmawiał o relacjach polsko-amerykańskich w kontekście bezpieczeństwa, w tym bezpieczeństwa energetycznego i wzmacnianiu amerykańskiej obecności w Polsce. Rozmowy dotyczyły również polityki Rosji oraz kwestii niepodległości i integralności terytorialnej Ukrainy.

kom/ tnt/

Data publikacji 22.05.2018, 09:46