NBP: niepodległościowa moneta dla każdego (komunikat)

22.05.2018, 09:37aktualizacja: 22.05.2018, 09:37

- NBP informuje:

„100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości” to szczególna moneta o nominale 5 zł, którą Narodowy Bank Polski wprowadził do obiegu 22 maja 2018 r.

Narodowy Bank Polski uczci w 2018 r. setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości emisją wyjątkowych monet jubileuszowych oraz banknotu. Pierwsza z nich jest okolicznościową monetą w standardzie obiegowym o nominale 5 zł, na której umieszczono napis: „100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości”. Moneta będzie wyemitowana w symbolicznym nakładzie do 38 424 000 szt., tak aby trafiła do każdego Polaka – pisze prof. Adam Glapiński w folderze emisyjnym.

Prezes Narodowego Banku Polskiego podkreśla, że "Rok 1918 był dla nas wyjątkowy. Marzenia o wolności stały się rzeczywistością. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie konsekwentne działania wielu pokoleń Polaków, którzy z wiarą w przyszłość walczyli w powstaniach, pielęgnowali kulturę, pracowali dla wspólnego narodowego dobra, by osiągnąć upragniony cel. 11 listopada 1918 r. wszystko się zmieniło. Otworzyliśmy nową kartę w historii naszego narodu. Rozpoczęliśmy budowę nowej Polski. Rodzima waluta była jednym z priorytetów odradzającego się państwa, a wymiernym tego znakiem miał się stać wkrótce polski ZŁOTY".

Emitując tę monetę, chcemy dać wyraz głębokiego szacunku dla wszystkich ludzi wielkiego serca, którzy swoją postawą przyczynili się do faktu, że dziś cieszymy się suwerenną Rzecząpospolitą. My Polacy – dodaje prof. Adam Glapiński, pomysłodawca monety.

Więcej informacji na temat monety można znaleźć w folderze emisyjnym http://www.nbp.pl/banknoty_i_monety/monety_okolicznosciowe/2018/NBP_5zl_niepodleglosc_2018_PL.pdf i materiale filmowym https://youtu.be/6hXW2NopyLQ.

NBP jest wyłącznym emitentem polskich znaków pieniężnych.

Narodowy Bank Polski ma wyłączne prawo do emitowania monet i banknotów w Polsce. Wszystkie znaki pieniężne emitowane przez NBP – w tym okolicznościowe i kolekcjonerskie – są prawnym środkiem płatniczym w Polsce. Emisja wartości kolekcjonerskich stanowi okazję zarówno do upamiętniania ważnych historycznych rocznic i postaci, jak i do rozwijania zainteresowań polską kulturą, nauką i tradycją.

Wizerunki monety w wysokiej rozdzielczości: www.nbp.pl/monety

Folder emisyjny: „100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości” http://www.nbp.pl/banknoty_i_monety/monety_okolicznosciowe/2018/NBP_5zl_niepodleglosc_2018_PL.pdf

Materiał filmowy: „100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości” https://youtu.be/6hXW2NopyLQ

Kontakt dla mediów: Biuro Prasowe NBP, e-mail press@nbp.pl, tel. +48 22 185 20 12