UOKiK: chcesz wygrać 5000 zł? Zgłoś swoją pracę magisterską na konkurs UOKiK (komunikat)

21.05.2018, 13:33aktualizacja: 21.05.2018, 13:33

- UOKiK informuje:

- Rusza kolejna edycja konkursu UOKiK na najlepsze prace magisterskie poświęcone ochronie konkurencji i ochronie konsumentów.

- Pula nagród wynosi 25 tys. zł.

- Prace można składać do 31 października 2018 r.

To już 10. edycja konkursu na najlepszą pracę magisterską w obszarze ochrony konkurencji oraz 8. edycja w obszarze ochrony konsumentów. Do udziału zachęcamy absolwentów prawa oraz innych kierunków studiów, np. ekonomii, administracji czy zarządzania.

TEMATYKA

- ochrona konkurencji - praktyki ograniczające konkurencję, kontrola koncentracji oraz pomoc publiczna

- ochrona konsumentów - prawne i ekonomiczne aspekty ochrony konsumentów z wyłączeniem bezpieczeństwa produktów, odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz jakości wyrobów i usług.

NAGRODY

Autorzy trzech najlepszych prac w każdej kategorii tematycznej otrzymają kolejno 5 tys., 3 tys. i 2 tys. zł. W zakresie ochrony konkurencji można także otrzymać wyróżnienie Stowarzyszenia Prawa Konkurencji - 5 tys. zł.

Laureaci mogą również liczyć na płatne praktyki absolwenckie (https://uokik.gov.pl/praktyki.php), trwające maksymalnie trzy miesiące w centrali UOKiK lub w jednej z delegatur. Ponadto nagrodzone opracowania mogą zostać opublikowane w formie drukowanej lub na stronie internetowej UOKiK.

KRYTERIA OCENY

Kapituła konkursowa bierze pod uwagę w szczególności jakość merytoryczną pracy, jej nowatorski i twórczy charakter oraz poziom edytorski.

FORMALNOŚCI

Do konkursu można zgłosić pracę, która otrzymała ocenę co najmniej bardzo dobrą. Należy złożyć:

wypełniony formularz

egzemplarz pracy (wersja drukowana oraz elektroniczna)

jednostronne streszczenie (wersja drukowana oraz elektroniczna)

zaświadczenie wydane przez władze uczelni, potwierdzające termin obrony i temat pracy.

TERMINY

Na prace obronione od 16 października 2017 r. do 15 października 2018 r. czekamy do 31 października 2018 r. - decyduje data wpływu. Na kopercie należy dopisać odpowiednio „Konkurs na pracę magisterską - BP - konkurencja” lub „Konkurs na pracę magisterską - BP - konsumenci”. Wyniki ogłosimy w pierwszym kwartale 2019 r.

Szczegóły dotyczące konkursu znajdują się w regulaminach i wzorach dokumentów znajdujących się na https://www.uokik.gov.pl/konkurs_dla_studentow.php.

Partnerem konkursu jest Stowarzyszenie Prawa Konkurencji, patronem - Polskie Towarzystwo Ekonomiczne.

kom/ tnt/aszw/

Data publikacji 21.05.2018, 13:33