"Odpowiedzialny Partner" - projekt Fundacji Republikańskiej docenia wartość zagranicznych inwestorów na polskim rynku

14.05.2018, 11:08aktualizacja: 14.05.2018, 11:08

Konferencja OWIZ fot.1
Według ekspertów w 2017 roku inwestorzy zagraniczni zainwestowali w Polsce blisko 13 mld euro. Wobec rosnącej skali inwestorów zainteresowanych Polską, jako krajem docelowym swoich inwestycji, warto przeanalizować, jaką właściwie rolę odgrywają oni dla polskiej gospodarki i społeczeństwa. W takim właśnie celu powstał projekt realizowany przez Fundację Republikańską pt."Odpowiedzialny Partner - program certyfikacji inwestorów zagranicznych w Polsce".

"Odpowiedzialny partner" to program, którego celem jest wyeksponowanie wysokiej klasy inwestorów zagranicznych, którzy mają największy i najlepszy wpływ na polską gospodarkę oraz społeczeństwo. Według przedstawicieli Fundacji Republikańskiej poprzez swoją inicjatywę chcieliby, żeby opinia publiczna - ze szczególnym uwzględnieniem klasy politycznej - miała świadomość, którzy inwestorzy zagraniczni zasługują na uznanie oraz indywidualną uwagę.

Inauguracja projektu odbywająca się w Polskiej Agencji Prasowej, która jako współorganizator wydarzenia oferuje Fundacji Republikańskiej obsługę medialną projektu, została otwarta przez podsekretarza stanu w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Rozwoju Tadeusza Kościńskiego, który następnie wziął udział w debacie poświęconej roli inwestorów zagranicznych w realizacji Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju. Do debaty włączyli się również dyrektor ds. Polityki Publicznej Google w Europie Środkowej i Wschodniej z Google Polska Marta Poślad, prezes zarządu Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu S.A. Tomasz Pisula, członek zarządu ds. Finansów Orange Polska Maciej Nowohoński oraz Zygmunt Łopalewski z Whirpool Company Polska.

"Od roku 1989 zagraniczny kapitał odegrał ważną rolę w procesie transformacji polskiej gospodarki, przyczynił się do uzupełnienia niedoborów kapitałowych oraz do podniesienia jej efektywności - mówił podczas otwarcia spotkania Tadeusz Kościński, podsekretarz stanu w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Rozwoju. - Znaczny napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych zauważyć można już wraz z pojawieniem się pierwszych skutków reform rynkowych, których efektem było zmniejszenie inflacji i poprawa pozostałych wskaźników makroekonomicznych" - zaznaczył oraz wskazał lata 90-te oraz moment wejścia Polski do UE jako okres, w którym nastąpił szczególnie wysoki napływ inwestycji.

Kościński przytoczył dane, z których wynika, że według analiz ekspertów w ubiegłym roku wartość bezpośrednich inwestycji, które zostały zlokalizowane w Polsce wyniosły 4,8 mld dolarów, co oznacza, że pod tym względem Polska zajęła 2. miejsce w Europie po Wlk. Brytanii. "Rok 2017 z punktu widzenia napływu inwestycji zagranicznych był najlepszy od 10 lat" - zauważył oraz zwrócił uwagę również na fakt, że Polska zajęła 2. miejsce, po Czechach, w rankingu atrakcyjności inwestycji Państw europejskich. "Jak wynika z ankiety koniunkturalnej Polsko-Niemieckiej Izby Przemysłowo-Handlowej, przeprowadzonej we współpracy z 13. izbami bilateralnymi w Polsce, ponad 90 proc. inwestorów deklaruje, że ponownie zainwestowałoby w naszym kraju" - zaznaczył.

Jak podał Tadeusz Kościński: "Ostatni rok obfitował w inwestycje typu greenfield z sektora motoryzacyjnego, dynamicznie rozwijał się także sektor transportowy oraz nowoczesne usługi dla biznesu”. „Ponad 330 bezpośrednich inwestycji zagranicznych przełoży się na powstanie ponad 86 tys. miejsc pracy. I to jest najlepszy wynik UE" - podkreślił.

Kościński powiedział, że odpowiedzią na zachodzące obecnie procesy jest m.in. Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, która jest "kluczowym dokumentem rządu w obszarze średnio i długoterminowej polityki gospodarczej". Przy czym wskazał na mechanizm efektywnej współpracy wewnątrz branż oraz między różnymi sektorami jako czynniki zwiększające konkurencyjność polskiej gospodarki na arenie międzynarodowej poprzez tworzenie inteligentnych specjalizacji czy klastrów, które będą przede wszystkim przyciągać i rozwijać nowoczesne perspektywistyczne projekty inwestycyjne.

"W nowelizowanych przez nas narzędziach wsparcia inwestycji stawiamy na selektywne podejście do wsparcia bezpośrednich inwestycji zagranicznych ukierunkowując je na obszary o najwyższej wartości dla polskiej gospodarki. Aby uzyskać wsparcie w formie grantu lub zwolnienia z podatku, projekty będą musiały spełniać szereg kryteriów jakościowych, które wykażą, że ich realizacja przyniesie wartość dodaną dla krajowej gospodarki" - dodał minister.

"Założenie projektu Fundacji Republikańskiej - ocena wpływu inwestora zagranicznego - w dużym stopniu wykazują podobne podejście do badania skutku płynącego z działalności zagranicznego przedsiębiorstwa w Polsce. Ocena naszych partnerów biznesowych, przyjrzenie się ich działalności oraz praktykom, pomoże w doborze najbardziej pożądliwych inwestycji z punktu widzenia polskiej gospodarki" - podsumował.

Projekt "Odpowiedzialny Partner - Program Certyfikacji Inwestorów Zagranicznych" składa się z czterech elementów. Pierwszy z nich, czyli Badanie Oceny Wpływu Inwestora Zagranicznego (OWIZ) to autorska metodyka badania wpływu inwestorów zagranicznych stworzona przez Fundację Republikańską. Oddziaływanie inwestora analizowane jest z wykorzystaniem 21. ustandaryzowanych mierników, zgrupowanych w cztery kategorie (Gospodarka i Zakorzenienie, Kapitał Ludzki, Innowacyjność, Ochrona Środowiska i Społeczność Lokalna). Drugim elementem projektu jest ekspozycja w raportach poświęconych inwestorom zagranicznym, gdzie taki inwestor biorący udział w projekcie będzie miał możliwość ekspozycji w raporcie "100 lat inwestycji zagranicznych w Polsce" oraz "Inwestorzy Zagraniczni w Polsce - analiza wpływu na gospodarkę i społeczeństwo". Udział w kluczowych dyskusjach polityczno-gospodarczych to trzeci punkt projektu. Podczas Forum ekonomicznego w Krynicy - Zdrój oraz Kongresu 590 w Rzeszowie, firmy uczestniczące w projekcie będą miały możliwość wzięcia czynnego udziału m.in. w debatach poświęconych analizie polityki Polski wobec inwestorów zagranicznych. Czwartym i zarazem ostatnim punktem projektu jest gala finałowa, która odbędzie się na głównej Sali Kongresu 590, podczas której każdy uczestnik otrzyma certyfikat OWIZ, pokazujący siłę jego indywidualnego wpływu na polską gospodarkę i społeczeństwo.

Szczegółowe informacje pod adresem: http://owiz.org/

Organizatorzy projektu:

Polska Agencja Prasowa S.A. to nowoczesna organizacja medialna, jeden z kluczowych podmiotów i liderów polskiego rynku mediów informacyjncyh. W agencji pracuje blisko 300 dziennikarzy, którzy na co dzień nie tylko relacjonują i opisują najważniejsze wydarzenia w Polsce i na świecie, ale również je analizują, korzystając ze wsparcia najlepszych ekspertów i zaplecza światowych agencji informacyjnych. Codziennie PAP publikuje ponad 1 000 depesz oraz ponad 200 zdjęć z Polski i ponad 1 000 ze świata, kształtując agendę polskich mediów i polskiej debaty publicznej.

Fundacja Republikańska jest instytucją obywatelską, której celem jest kształtowanie polskich i europejskich instytucji prawnych w duchu prymatu dobra wspólnego nad interesami prywatnymi, zwiększanie podmiotowości państwa polskiego, kształtowanie polskich i europejskich instytucji życia publicznego w duchu zgodnym z chrześcijańską koncepcją człowieka. Fundacja jest autorem badania OWIZ, które stanowi podstawę programu certyfikacji inwestorów zagranicznych.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO