NFOŚiGW kolejny raz wesprze przeciwdziałania zagrożeniom środowiska (komunikat)

27.04.2018, 12:10aktualizacja: 27.04.2018, 12:10

- NFOŚiGW informuje:

W ogłoszonym właśnie przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej czwartym naborze wniosków z zakresu przeciwdziałania zagrożeniom środowiska z likwidacją ich skutków przewidziano prawie 15 mln zł wsparcia. O dofinansowanie będzie można się ubiegać od 7 maja do 28 września 2018 r.

Na pomoc finansową w formie dotacji i pożyczek mogą liczyć jednostki samorządu terytorialnego i ich związki oraz jednostki naukowe w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki. Dodatkowo dotacje będą przysługiwały także służbom ratowniczym i organizacjom pozarządowym, a pożyczki – spółkom prawa handlowego, osobom fizycznym prowadzącym działalność gospodarczą oraz przedsiębiorstwom państwowym.

Alokacja dla programu priorytetowego NFOŚiGW w 2018 r. wynosi 14,9 mln zł, z czego 1 mln zł zarezerwowano tylko dla pożyczek (z możliwością zwiększenia puli środków zwrotnych).

Celem tego instrumentu finansowego jest podniesienie poziomu ochrony przed skutkami zagrożeń naturalnych (m.in. zgodnie z kierunkami działań zapisanymi w „Strategicznym Planie Adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku 2020 z perspektywą do roku 2030” – dokument przyjęty przez Radę Ministrów w dniu 29.10.2013 r.) oraz poważnych awarii, usprawnienie usuwania ich skutków oraz wzmocnienie wybranych elementów zarządzania środowiskiem, jak również wsparcie rozwoju ekologicznych form transportu wodnego w Polsce.

Program Przeciwdziałanie zagrożeniom środowiska z likwidacją ich skutków składa się z dwóch części. Pierwsza z nich finansuje działania w obszarze dostosowania do zmian klimatu, w tym np. inicjatywy infrastrukturalne jak obwałowania przeciwpowodziowe czy zbiorniki wodne, albo też opracowanie i wdrożenie systemu monitoringu zagrożeń oraz systemu wczesnego ostrzegania przed zagrożeniami. Druga część programu skupia się na zapobieganiu i likwidacji skutków nadzwyczajnych zagrożeń – m.in. zdarzeń naturalnych (powodzi, pożarów, suszy) i awarii (zdarzeń wynikających z działalności człowieka) oraz zakupie sprzętu wykorzystywanego w akcjach ratowniczych.

Budżet całego programu na lata 2015-2023 to kwota do 278 mln zł (103 mln zł dotacji i 175 mln zł pożyczek), z czego dotychczas w ramach trzech naborów wykorzystano blisko 85 mln zł. Pieniądze te pozwoliły na wsparcie 160 ekologicznych przedsięwzięć. W ostatnim czasie dofinansowanie otrzymały takie projekty, jak m.in.: „Zakup wozów strażackich dla Ochotniczej Straży Pożarnej w Gołaczewach i Porębie Dzierżnej, Gmina Wolbrom” (Gmina Wolbrom, dofinansowanie w formie pożyczki – ponad 1,5 mln zł, koszt zadania – ponad 1,9 mln zł), „Zakup samochodu ratowniczo-gaśniczego klasy ciężkiej” (Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej Poznań, dofinansowanie w formie dotacji – 512 tys. zł, koszt zadania – 1,15 mln zł), „Zakup 2 szt. samochodu – GOPR Zakopane” (Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe Zarząd Główny Zakopane, dofinansowanie w formie dotacji – 240 tys. zł, koszt zadania – 480 tys. zł).

Szczegóły ogłoszonego naboru: http://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/przeciwdzialanie-zagrozeniom-srodowiska/nabor-2018/.

kom/ nmk/

Data publikacji 27.04.2018, 12:10