Zdrowie i styl życia

Roadshow Tour de Pologne - moc atrakcji dla każdego

27.04.2018, 11:40aktualizacja: 27.04.2018, 11:40

Jeśli chcesz zwiedzić pierwsze na świecie mobilne muzeum Tour de Pologne, zobaczyć rower, na którym Czesław Lang zdobywał srebrny medal igrzysk olimpijskich w Moskwie, wziąć udział w Mikro Tour de Pologne Amatorów, odwiedzić strefę wyzwań lub relaksu, koniecznie przyjdź na Roadshow Tour de Pologne w Krakowie.

Przypadające w tym roku stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości splata się z 90-leciem Tour de Pologne. Z tej okazji organizatorzy wyścigu postanowili stworzyć mobilne muzeum Tour de Pologne, które pokaże historię polskiego kolarstwa w kontekście obchodów stulecia odzyskania niepodległości. Mobilne muzeum Tour de Pologne jest częścią Roadshow Tour de Pologne, czyli cyklu kolarskich wydarzeń, które promują sport powszechny wśród różnych grup społecznych. Wydarzenia te organizowane są przez firmę Lang Team z partnerstwem Ministerstwa Sportu i Turystyki. Sponsorem głównym projektu jest firma Carrefour Polska, a partnerem firma Soudal, sponsor kolarskiej grupy World Tour, w której startuje polski kolarz Tomasz Marczyński.

Mobilne muzeum Tour de Pologne to pierwszy tego typu projekt na świecie. To miejsce, które przenosi nas w świat kolarstwa i historii Polski. Dzięki multimedialnym prezentacjom zwiedzający mogą zobaczyć jak wyglądały początki kolarstwa na ziemiach polskich i jak wyglądał wkład kolarzy w rozwój historii naszego kraju. Począwszy od pierwszego roweru na polskich ziemiach, przez czynny udział członków Warszawskiego Towarzystwa Cyklistów w Bitwie Warszawskiej, aż po Tour de Pologne i jest wielkich mistrzów - tych dawnych i współczesnych. Prezentacje i gabloty pokazują także jak na przestrzeni lat zmieniało się samo kolarstwo - sprzęt, technologia, ubiór. Wśród unikatowych eksponatów znajdują się między innymi pierwszy rower na ziemiach polskich, rower, na którym Czesław Lang wywalczył srebrny medal igrzysk olimpijskich w Moskwie, a także sam medal. Nie brakuje tu pamiątek, proporczyków, plakatów, pucharów i kolarskich trofeów. Każdy może znaleźć coś dla siebie.

Ale Roadshow Tour de Pologne to nie tylko muzeum, to także moc atrakcji dla wszystkich miłośników sportu i aktywnego wypoczynku. W kolarskich miasteczkach pojawią się strefy wyzwań, w których będzie można wziąć udział w konkursie zakładania kół kolarskich na czas lub wystartować w Mikro Tour de Pologne Amatorów. Chętni będą mogli także wziąć udział w Grand Prix „Wyścigu Niepodległości” na trenażerach. Całe rodziny znajdą coś dla siebie w strefie wyzwań oraz strefie relaksu. Wszystko to w oryginalnej oprawie i scenografii Tour de Pologne w połączeniu z poradami fachowców na temat aktywnego wypoczynku i zdrowego trybu życia. Roadshow Tour de Pologne to także niepowtarzalna możliwość spotkania sportowych gwiazd i idoli, a także zwiedzenia specjalnej wystawy zdjęć z 90 lat Tour de Pologne z dawnymi i obecnymi zwycięzcami wyścigu.

Data publikacji 27.04.2018, 11:40
Źródło informacji Tour de Pologne