Zdrowie i styl życia

Charytatywny bieg po raz piąty w Warszawie - ruszyły zapisy do Poland Business Run 2018

26.04.2018, 14:01aktualizacja: 26.04.2018, 14:01

Drużyna Jana Klimenta: od lewej Jan Kliment, Michał Dudek, Rafał Brzozowski, Walerija Żurawlewa, Tomasz Barański
2 września po raz kolejny wystartuje największa charytatywna sztafeta w kraju - Poland Business Run 2018. Pięcioosobowe drużyny w największych miastach Polski pobiegną, by pomóc kolejnym osobom z niepełnosprawnościami narządów ruchu. Warszawa została gospodarzem biegu już po raz piąty - mieszkańcy Mazowsza będą mieli okazję sprawdzić swoje siły w sportowej rywalizacji, a przy okazji wspomóc charytatywny cel.

Charytatywna sztafeta Poland Business Run co roku gromadzi na starcie pracowników polskich firm i korporacji, mniejszych przedsiębiorstw, a także znanych aktorów, sportowców i ludzi kultury. Zeszłoroczna edycja była rekordowa pod wieloma względami - po raz pierwszy w aż 8 miastach Polski pobiegła ogromna liczba 20 135 osób. Udało się zebrać ponad 1,6 mln złotych na pomoc w zakupie protez i sfinansowaniu rehabilitacji dla osób z niepełnosprawnościami narządów ruchu.

Jednym z beneficjentów tegorocznej edycji Warszawa Business Run 2018 jest Mariusz Adamczyk, który przeszedł ciężką chorobę i musiał poddać się amputacji nogi. Mariusz jest zawodnikiem polskiej ligi Amp Futbolu oraz wielokrotnym reprezentantem kraju w tej dyscyplinie sportu. Jest doskonałym przykładem na to, że po amputacji można być wyczynowym sportowcem. Teraz, żeby dalej być aktywnym i móc spełniać swoje sportowe marzenia Mariusz zbiera na nowe kolano do protezy. To jedno z marzeń, które pomogą spełnić uczestnicy Warszawa Business Run.

„Poland Business Run to dla beneficjentów coś więcej niż wsparcie finansowe. To poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji. Dzięki tej inicjatywie mogą zajmować się pracą, nauką, rozwojem, a nie martwić się, skąd wziąć pieniądze na protezy czy rehabilitację” - mówi Joanna Bator z DPS Software, jednego ze współorganizatorów warszawskiego biegu.

W Poland Business Run angażują się tysiące osób - biegacze, wolontariusze, ambasadorzy i sponsorzy. Szczytny cel, promocja aktywnego stylu życia, a przy okazji integracja pracowników polskich firm sprawiły, że impreza wpisała się na stałe w kalendarz wydarzeń sportowych w wielu miastach. Jak co roku wezmą w niej udział drużyny składające się z 5 zawodników, każdy ma do pokonania dystans ok. 4 km.

Więcej informacji na stronie https://www.polandbusinessrun.pl/pl/pbr/warszawa

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.04.2018, 14:01