Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania członków zorganizowanej grupy przestępczej ws. podatku VAT (komunikat)

25.04.2018, 17:22aktualizacja: 25.04.2018, 17:22

- PK informuje:

Zatrzymania członków zorganizowanej grupy przestępczej, która naraziła Skarb Państwa na uszczuplenie podatku VAT w kwocie przekraczającej 41 milionów złotych

Na polecenie Prokuratury Regionalnej w Warszawie zatrzymano członków zorganizowanej grupy przestępczej popełniającej przestępstwa karne i karne skarbowe w związku z obrotem tekstyliami w podwarszawskiej Wólce Kosowskiej.

Jak ustalono w toku postępowania grupa przestępcza działała w okresie od stycznia 2017 roku do lutego 2018 roku w Wólce Kosowskiej oraz w innych miejscach na terenie województwa mazowieckiego. Wśród członków grupy byli zarówno obywatele Polski, jak i Wietnamu.

Zatrzymany księgowy i osoba odpowiedzialna za finanse grupy

Zatrzymania nastąpiły w ramach wielowątkowego i wieloosobowego śledztwa Prokuratury Regionalnej w Warszawie, prowadzonego w Wydziale II do Spraw Przestępczości Finansowo – Skarbowej wraz z Centralnym Biurem Antykorupcyjnym, a także przy stałej współpracy z funkcjonariuszami z Warmińsko – Mazurskiego Urzędu Celno – Skarbowego w Olsztynie.

Obecnie zatrzymano obywatela Polski, który w strukturze grupy pełnił rolę księgowego oraz obywatela Wietnamu, zajmującego się kwestiami finansowymi grupy. Podejrzanych przewieziono do Prokuratury Regionalnej w Warszawie, gdzie zostaną wykonane z ich udziałem czynności procesowe oraz podjęte będą decyzje w przedmiocie zastosowania wobec nich środków zapobiegawczych.

Przestępczy proceder

Grupa przestępcza czerpała korzyści z popełniania przestępstw karnych i karnych skarbowych, które polegały na przedstawianiu w deklaracjach podatku od towarów i usług VAT-7, składanych we właściwych urzędach skarbowych, danych niezgodnych ze stanem rzeczywistym w zakresie podatku należnego oraz naliczonego. Zgromadzone dowody pozwalają na uznanie, że ujawniony proceder związany był z nierzetelnie wystawianymi fakturami VAT, w których zawyżano transakcje sprzedaży jak też z nieprawdziwymi fakturami VAT, dokumentującymi sprzedaż faktycznie nie mającą miejsca.

W wyniku tych działań narażano Skarb Państwa na uszczuplenie podatku VAT w wielkiej wartości, która obecnie szacowana jest jako przekraczająca 41 milionów złotych oraz próbowano udaremnić stwierdzenie przestępnego pochodzenia środków pieniężnych w łącznej kwocie co najmniej 23 milionów 300 tysięcy złotych. Celowi temu służyło między innymi dokonywanie wypłat gotówkowych z rachunków spółek wykorzystywanych w ramach działań grupy, które związane były między innymi z obrotem tekstyliami.

Sprawcom grozi kara do 10 lat pozbawienia wolności

Podejrzanym zarzuca się przestępstwo udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, oszustwa podatkowe, nierzetelne prowadzenie rejestru sprzedaży i zakupu VAT, a także czyn zabroniony określany mianem „prania brudnych pieniędzy”, spenalizowany w art.299§1 i §5 Kodeksu karnego.

Podejrzanym grozi kara pozbawienia wolności od roku do lat 10 oraz kara grzywny. Ponadto sprawcom grozi przepadek przedmiotów i korzyści pochodzących z przestępstw lub ich równowartość.

Przeszukano 35 miejsc na terenie Mazowsza

Czynności zatrzymania połączone były z przeszukaniem 35 miejsc na terenie Mazowsza, celem zabezpieczenia rzeczy mogących stanowić dowody w sprawie lub podlegających zajęciu w celu zabezpieczenia kar majątkowych, środków karnych o charakterze majątkowym, przepadku, środków kompensacyjnych albo roszczeń o naprawienie szkody.

Prokuratura Regionalna w Warszawie gromadzi liczne dowody oraz realizuje czynności zmierzające do ustalenia pozostałych osób i podmiotów gospodarczych mających związek z ujawnionymi przestępstwami oraz pociągnięcie ich do odpowiedzialności karnej.

kom/ emi/

Data publikacji 25.04.2018, 17:22