Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia w sprawie uszczuplenia należności Skarbu Państwa w kwocie przekraczającej 17 milionów złotych (komunikat)

25.04.2018, 12:45aktualizacja: 25.04.2018, 12:45

- PK informuje: Prokuratura Okręgowa w Gdańsku skierowała do Sądu akt oskarżenia przeciwko Wiesławowi M., któremu zarzucono popełnienie szeregu przestępstw karnoskarbowych. W wyniku działalności oskarżonego doszło do uszczuplenia należności Skarbu Państwa w kwocie przekraczającej 17 milionów złotych.

Prokuratura Okręgowa w Gdańsku wraz z Pomorskim Urzędem Celno – Skarbowym w Gdyni prowadziła postępowanie dotyczące podawania nieprawdy w deklaracjach podatku od towarów i usług oraz deklaracjach podatku akcyzowego.

Wystawiał nierzetelne faktury VAT

W toku śledztwa ustalono, że Wiesław M. jako pełnomocnik spółki zajmującej się obrotem paliwami, od stycznia do listopada 2011 roku, dokonywał zakupu paliwa w postaci oleju napędowego niewiadomego pochodzenia, które następnie odsprzedawał. W celu wprowadzenia w błąd organów podatkowych co do rzeczywistego rozmiaru działalności gospodarczej oraz nabywców i odbiorców paliwa, wystawiał nierzetelne faktury VAT. Faktury wystawiane były na rzecz firm, które w rzeczywistości nie prowadziły działalności gospodarczej. W składanych deklaracjach wskazywał nieprawdziwe dane dotyczące wysokości podatku akcyzowego oraz podatku od towarów i usług, który spółka winna była opłacić.

W wyniku opisanego procederu straty Skarbu Państwa, z tytułu nieopłaconego podatku akcyzowego oraz podatku od towarów i usług, wyniosły łącznie ponad 17 milionów złotych.

Przesłuchany w charakterze podejrzanego Wiesław M. nie przyznał się do popełnienia zarzuconych mu czynów. Za zarzucane oskarżonemu przestępstwa grozi kara pozbawienia wolności do 10 lat.

kom/ tnt/

Data publikacji 25.04.2018, 12:45