MSZ: minister Jacek Czaputowicz przyjął ambasadorów państw arabskich akredytowanych w Polsce (komunikat)

19.04.2018, 18:39aktualizacja: 19.04.2018, 18:39

- MSZ informuje:

– Polska intensywnie rozwija relacje z państwami regionu Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu, a ich znaczenie w naszej polityce zagranicznej, gospodarczej i energetycznej stale wzrasta – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas spotkania z ambasadorami państw arabskich akredytowanymi w Polsce.

Minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz spotkał się dzisiaj z ambasadorami i szefami misji Algierii, Arabii Saudyjskiej, Egiptu, Iraku, Kataru, Kuwejtu, Libanu, Libii, Mauretanii, Maroka, Palestyny, Tunezji oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich w celu omówienia możliwości wzmocnienia współpracy zarówno w wymiarze bilateralnym, jak i na forach wielostronnych – zwłaszcza w kontekście niestałego członkostwa Polski w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w kadencji 2018-2019.

Szef polskiej dyplomacji zwrócił również uwagę na duży potencjał, który niosą doświadczenia z przeszłości i pozytywny wizerunek polskich przedsiębiorstw, których praca była wysoce ceniona w państwach arabskich w minionych dekadach. Stanowi to solidną podstawę dla powrotu polskich firm na tamtejsze rynki.

kom/ mgost/ tgo/

Data publikacji 19.04.2018, 18:39