Polityka i społeczeństwo

Rzecznik Ministra Koordynatora Służb nt. zatrzymania przez ABW Bogdana K. (komunikat)

16.04.2018, 16:44aktualizacja: 16.04.2018, 16:44

- Rzecznik Ministra Koordynatora Służb informuje:

13 kwietnia 2018 r. funkcjonariusze Delegatury ABW w Poznaniu zatrzymali w Warszawie Bogdana K. podejrzanego o udział w tzw. aferze melioracyjnej. Zatrzymany to przedsiębiorca, który jest podejrzanym w sprawie od 2016 r.

W chwili obecnej mężczyźnie postawiono nowe zarzuty, m.in. udzielenia korzyści majątkowych w postaci: wręczenia w roku 2011 kwoty 100 tys. zł, a także przekazania nieodpłatnie w roku 2014 nieruchomości położonej w Chorwacji o wartości nie mniejszej niż 200 tys. zł – Stanisławowi G., ówczesnemu wiceministrowi środowiska, za zapewnienie sobie przychylności przy rozstrzyganiu przetargów organizowanych przez Zachodniopomorski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Szczecinie.

13 kwietnia br. ABW przeszukała miejsca zamieszkania, pobytu oraz pracy Bogdana K.

Bogdanowi K. przedstawiono zarzuty popełnienia przestępstwa udzielania korzyści majątkowych – art. 229 § 1,3 i 4 k.k poświadczenia nieprawdy w dokumentach – art. 271 § 3 k.k., wyłudzania kredytu – art. 297 § 1 k.k. oraz oszustwa – art. 286 § 1. Za przestępstwa te grożą kary pozbawienia wolności w wymiarze od 6 miesięcy do 12 lat.

Wobec mężczyzny zastosowano środki zapobiegawcze w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy.

Śledztwo ws. tzw. afery melioracyjnej dotyczy co najmniej 105 inwestycji o wartości kilkuset milionów zł, na które przetargi organizował Zachodniopomorski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Szczecinie. Do tej pory zarzuty w sprawie przedstawiono 63 podejrzanym.

kom/ nmk/tgo/

Data publikacji 16.04.2018, 16:44