Polityka i społeczeństwo

PK: 19-letni uczeń szkoły strzelał do swoich kolegów grających w piłkę (komunikat)

13.04.2018, 13:42aktualizacja: 13.04.2018, 13:42

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Świebodzinie nadzoruje prowadzone przez policję dochodzenie dotyczące zdarzenia mającego miejsce 7 kwietnia br. na terenie jednej ze szkół w Rogozińcu. Obecnie ustalono, że tego dnia (sobota) odbywały się tzw. dni otwarte szkoły. Młodzież m.in. rozgrywała zawody sportowe na szkolnym boisku.

W trakcie tych zawodów 19 letni uczeń tej samej szkoły udał się do internatu i z jednego z okien budynku oddał strzały z repliki broni ASG na tzw. plastikowe kulki w kierunku grających (replika broni ASG - plastikowe kulki z dużą prędkością wystrzeliwane są za pomocą znajdującego się w pojemniku gazu CO2).

W wyniku zdarzenia jeden z uczniów postrzelony został w okolice skroni, natomiast drugi w okolice uda. Pokrzywdzeni dopiero po 2 dniach powiadomili policję o zdarzeniu.

W wyniku działań policyjnych zatrzymano 19 letniego ucznia tej szkoły i 10 kwietnia br. został on doprowadzony do prokuratora, który przedstawił mu zarzut spowodowania obrażeń u pokrzywdzonych trwających nie dłużej niż 7 dni - art. 157 par. 2 kk.

U podejrzanego zabezpieczono replikę broni ASG i w najbliższym czasie poddana ona zostanie badaniu przez biegłego specjalistę z zakresu broni palnej.

Po wykonaniu badania broni przez biegłego, oraz dodatkowo prowadzonych badaniach medycznych prokurator nie wyklucza rozszerzenia zakresu stawianych podejrzanemu zarzutów.

Podejrzany przyznał się do zarzucanych czynów i wykazał skruchę. Zastosowano wobec niego dozór policji połączony z zakazem wstępu do internatu szkoły oraz zakazem uczestnictwa w zajęciach szkolnych w kółku zainteresowań replikami broni palnej.

O nowych ustaleniach w tej sprawie poinformujemy w późniejszym czasie.

kom/ mgost/

Data publikacji 13.04.2018, 13:42