Polityka i społeczeństwo

MSiT: prawie 2 miliony wyników w Narodowej Bazie Talentów! (komunikat)

23.03.2018, 14:14aktualizacja: 23.03.2018, 14:14

- MSiT informuje:

NBT to ogólnodostępne narzędzie, dzięki któremu możliwe jest monitorowanie oraz wyszukiwanie dzieci i młodzieży z ponadprzeciętnymi wynikami sportowymi

Narodowa Baza Talentów - projekt, który powstał z inicjatywy ministra sportu i turystyki Witolda Bańki - jest ogólnodostępnym narzędziem, dzięki któremu możliwe jest monitorowanie i badanie poziomu sprawności fizycznej młodego społeczeństwa. Z internetowej platformy NBT korzystać mogą nauczyciele wychowania fizycznego, kluby, związki sportowe, trenerzy, uczniowie, młodzi sportowcy oraz ich rodzice.

Idei stworzenia Narodowej Bazy Talentów przyświecała potrzeba przygotowania prostego i ogólnodostępnego narzędzia do pomiaru i oceny kondycji fizycznej dzieci i młodzieży. Na podstawie wprowadzanych pomiarów somatycznych oraz wyników prób sprawności fizycznej możliwe jest porównanie sprawności uczestników w stosunku do populacji oraz wyszukiwanie osób z wynikami ponadprzeciętnymi. Zespoły naukowe Instytutu Sportu – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie na bieżąco analizują zgromadzone wyniki w celu stworzenia mapy sprawności fizycznej Polski.

Na portalu NBT zarejestrowało się w roku 2017 blisko 4 tysiące trenerów oraz ponad 13 tysięcy nauczycieli, którzy przeprowadzili testy sprawności fizycznej i wprowadzili ich wyniki do bazy dla ponad 445 tysięcy zawodników.

W 2017 roku do systemu NBT zostało wprowadzonych prawie 2 miliony wyników wszystkich prób sprawności fizycznej.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: https://www.narodowabazatalentow.pl/

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ zjt/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE