Zdrowie i styl życia

Komunikat MSiT: Rusza III edycja Rządowego Programu KLUB!

21.03.2018, 16:09aktualizacja: 21.03.2018, 16:09

Ministerstwo Sportu i Turystyki informuje:

Rusza III edycja Rządowego Programu KLUB!

Od dziś kluby sportowe mogą składać wnioski o dofinansowanie w ramach Rządowego Programu KLUB – edycja 2018. W tym roku na ten cel Ministerstwo Sportu i Turystyki przeznaczyło rekordową kwotę 40 mln zł. Pozwoli to na dofinansowanie około 3 700 klubów w całej Polsce!

Program KLUB to innowacyjny model bezpośredniego wsparcia małych i średnich klubów sportowych. Dofinansowanie może pozyskać każdy klub działający przez co najmniej 3 lata w formie stowarzyszenia i prowadzący szkolenie sportowe, które skierowane jest do dzieci i młodzieży do 18. roku życia. Kwota dofinansowania wynosi:

10 tys. zł dla klubów jednosekcyjnych

15 tys. zł dla klubów wielosekcyjnych

– Aktywizacja dzieci i młodzieży to fundament naszych działań, dlatego sukcesywnie zwiększamy nakłady w tym obszarze. W stosunku do roku 2015 zwiększyliśmy środki przeznaczane na sport powszechny o 93%. Dzięki temu możemy realizować szereg programów ukierunkowanych na sport najmłodszych. Jednym z nich jest właśnie Rządowy Program KLUB – podkreśla minister Witold Bańka, inicjator projektu. – Po dwóch edycjach jestem pewien, że ten program był niezwykle potrzebny. Zainteresowanie nim przerosło nasze oczekiwania. Kluby bez wątpienia czekały na taki projekt i bezpośredni model wsparcia finansowego. Środki można przeznaczyć na sprzęt sportowy, dofinansowanie pracy trenerów lub obozu. Szacujemy, że z Programu skorzysta w tym roku około 180 000 dzieci w klubach z całej Polski – dodaje minister Bańka.

km/ co/

Data publikacji 21.03.2018, 16:09