PlayFusion i Games Workshop łączą siły w pracy nad nową grą karcianą w świecie fizycznym i cyfrowym Warhammer AR

21.03.2018, 10:30aktualizacja: 21.03.2018, 10:30

Po raz pierwszy w historii fani będą mogli odkrywać świat Warhammer Age of Sigmar przez własną technologię komputerowego rozpoznawania obrazu i rzeczywistości rozszerzonej firmy PlayFusion o nazwie Enhanced Reality Engine™.

CAMBRIDGE, Anglia, 20 marca 2018 r. /PRNewswire/ - Firma PlayFusion, lider w branży rozrywki w rzeczywistości rozszerzonej i producent przełomowej gry TCG Lightseekers ogłosiła ważną współpracę w zakresie własności intelektualnej z firmą Games Workshop. Współpraca obejmie wypracowanie zupełnie nowego podejścia do gier bitewnych, a fani TCG będą mogli w nowy sposób odkrywać świat Warhammer Age of Sigmar. Nowa gra wykorzystywać będzie tradycyjne karty, a także w pełni cyfrową grę karcianą na urządzenia mobilne i komputery oraz wciągającą rzeczywistość rozszerzoną opartą na własnej technologii komputerowego rozpoznawania obrazu i rzeczywistości rozszerzonej firmy PlayFusion o nazwie Enhanced Reality Engine™.

„Współpraca z Games Workshop jest spełnieniem naszego dawnego marzenia co do wniesienia wkładu w świat Warhammer. Większość naszego zespołu ze mną na czele dorastała w społeczności Warhammer, dlatego też współpraca z tak kultową brytyjską marką jest nie tylko powodem do dumy, ale także szansą na dodanie czegoś od nas do tak oryginalnego i dobrego świata fantasy - skomentował Mark Gerhard, główny dyrektor wykonawczy i współzałożyciel firmy PlayFusion. - Z pasją będziemy pracować nad utworzeniem bogatego i innowacyjnego sposobu na odkrywanie świata Age of Sigmar przez całą społeczność” - dodał dyrektor.

Nowa gra Warhammer Age of Sigmar Champions firmy PlayFusion będzie dostępna od lipca 2018 r. Tradycyjna gra karciana obejmie setki kart do kolekcjonowania, z których gracze mogą tworzyć własne talie odpowiadające planowanym przez nich strategiom i taktykom. Karty ukażą dodatkowe treści przy spoglądaniu na nie przez rozwiązanie Enhanced Reality Engine™ firmy PlayFusion, dzięki czemu fani będą mieli dostęp do wielu dodatkowych scenariuszy w grze na zupełnie nowy sposób w świecie Warhammer Age of Sigmar. Firma PlayFusion będzie współpracować z Games Workshop przez wiele kolejnych lat w zakresie produkcji dodatków i nowych kart.

Dostępna w systemach iOS, Android i na komputerach gra umożliwi społeczności Warhammer przeżywanie świata w sposób tradycyjny lub na ulubionych urządzeniach poprzez rozgrywkę w sieci. W grze Warhammer Age of Sigmar Champions pojawią się także niepowtarzalne elementy łączące świat fizyczny z cyfrowym, które pozwolą graczom na importowanie tradycyjnych kart do rozgrywki wirtualnej i prowadzenie gry w sieci.

„Praca z tak utalentowanym zespołem, jak PlayFusion jest bardzo dużym przywilejem. Pasja, doświadczenie technologiczne i pozytywne nastawienie zespołu wywierają bardzo duże wrażenie - skomentował Jon Gillard, dyrektor licencjonowania w Games Workshop. - Przeniesienie całego bogactwa świata Warhammer Age of Sigmar do innowacyjnej gry karcianej łączącej świat rzeczywisty z cyfrowym to już przepis na sukces. Jeżeli do tego dodamy funkcje rzeczywistości rozszerzonej, to gra staje się naprawdę wyjątkowym przeżyciem” - dodał dyrektor.

Fani mogą dokonać wczesnej rejestracji na zakup gry Warhammer Age of Sigmar Champions na stronie www.warhammerchampions.com. Dodatkowe informacje zostaną opublikowane na konferencji Games Developers Conference w San Francisco.

O PlayFusion

Z siedziby w Cambridge, technologicznym zagłębiu w Wielkiej Brytanii, firma PlayFusion przoduje w kształtowaniu przyszłości rozrywki w rzeczywistości rozszerzonej i zdobywa wiele nagród za rozwiązania technologiczne. Rozwiązanie Enhanced Reality Engine™ firmy na bazie wiodącej, własnej technologii komputerowego rozpoznawania obrazu pozwala na płynną integrację świata rzeczywistego z cyfrowym. To z kolei umożliwia kolejnemu pokoleniu twórców, autorów i opiekunów rozrywki dostarczanie prawdziwie magicznych i atrakcyjnych wrażeń. Główną kreatywną własnością intelektualną firmy PlayFusion jest Lightseekers, jedna z najszybciej rozwijających się gier TCG.

O Games Workshop

Firma Games Workshop® Group PLC (LSE:GAW.L) ma swoją siedzibę w Nottingham w Wielkiej Brytanii. To tutaj powstają najlepsze miniaturowe formaty fantasy na świecie. Firma Games Workshop zajmuje się projektowaniem, produkcją, sprzedażą i dystrybucją gier Warhammer®: Age of Sigmar® i Warhammer® 40 000®, miniaturowych żołnierzyków, książek i modeli plastikowych. Produkty firmy sprzedawane są w ponad 469 sklepach (pod marką Games Workshop® lub Warhammer®), w sklepie internetowym www.games-workshop.com i przez niezależne sklepy w ponad 50 krajach na świecie. Więcej informacji na temat firmy Games Workshop i innych, powiązanych marek i serii produktów (w tym na temat działu wydawniczego „Black Library" i studio specjalnych miniaturek z żywicy „Forge World") można znaleźć na stronie www.games-workshop.com.

Źródło: PlayFusion

KONTAKT: