Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Jacek Czaputowicz na posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych (komunikat)

19.03.2018, 21:24aktualizacja: 19.03.2018, 21:24

- MSZ informuje:

Sytuacja na Ukrainie i w Syrii, przyszłość nuklearnego porozumienia z Iranem oraz sytuacja na Półwyspie Koreańskim były głównymi tematami dyskusji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE podczas posiedzenia dzisiejszego posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych w Brukseli.

Rada dyskutowała na temat sytuacji na Ukrainie, zwłaszcza w zakresie wdrażania reform przez rząd w Kijowie. Omówiono także sytuację bezpieczeństwa we wschodniej Ukrainie. Szef polskiej dyplomacji wyraził poparcie dla europejskich aspiracji społeczeństwa ukraińskiego i podkreślił konieczność utrzymania unijnego wsparcia dla Ukrainy. Minister Czaputowicz odniósł się również do konfliktu w Donbasie, podkreślając poparcie Polski dla suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy. – Będziemy wspierać wszystkie działania, które mają na celu wyraźny sygnał do Rosji, że prawo międzynarodowe nie może być łamane – zaznaczył szef MSZ. – Działalność Rosji nie sprzyja temu, żeby te sankcje, które już zostały nałożone w związku z aneksją Krymu i działalnością w Donbasie, zostały zniesione. Nie ma żadnego sygnału ze strony Rosji, że chce zmienić swoje postępowanie – dodał.

Omówiono ponadto sytuację w Syrii, w tym przygotowania do konferencji na temat Syrii i regionu, która odbędzie się w Brukseli w dniach 24-25 kwietnia br. Podczas dyskusji ministrowie poruszyli również kwestię krytycznej sytuacji humanitarnej we Wschodniej Ghucie oraz konieczności przestrzegania postanowień rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ nr 2401. Minister Czaputowicz podkreślił, że konflikt w Syrii powinien być rozwiązany drogą negocjacji pokojowych pod auspicjami ONZ. W spotkaniu udział wziął Specjalny Wysłannik ONZ do Syrii Staffan de Mistura.

Przedmiotem rozmów ministrów była także przyszłość nuklearnego porozumienia z Iranem oraz zaangażowanie tego państwa w politykę bliskowschodnią. Szefowie dyplomacji państw UE spotkali się również z minister spraw zagranicznych Korei Południowej Kang Kyung-wha, z którą omówili sytuację bezpieczeństwa na Półwyspie Koreańskim.

W trakcie posiedzenia Rady szef brytyjskiej dyplomacji Boris Johnson przedstawił dotychczasowe wnioski władz brytyjskich dotyczące użycia środka paralityczno - drgawkowego w celu zabójstwa Siergieja Skripala i jego córki Julii. W oświadczeniu przyjętym przez unijnych ministrów spraw zagranicznych zdecydowanie potępiono ten atak i wezwano Rosję do pilnego udzielenia odpowiedzi na pytania stawiane przez Wielką Brytanię i społeczność międzynarodową. – Można tutaj wyrazić dużą satysfakcję, że udało się przyjąć wspólne i zdecydowane stanowisko wszystkich państw członkowskich. Polska opowiadała się właśnie za takimi zdecydowanymi działaniami w kwestii Rosji – podkreślił minister Czaputowicz.

Podczas wizyty w Brukseli Minister Czaputowicz uczestniczył także w nieformalnym spotkaniu szefów dyplomacji państw UE z ministrem spraw zagranicznych Ukrainy Pawło Klimkinem.

Na marginesie posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych szef polskiej dyplomacji spotkał się również z ministrem spraw zagranicznych Irlandii Simonem Coveneyem oraz ministrem spraw zagranicznych Portugalii Augusto Santosem Silvą, a także z Komisarzem ds. Europejskiej Polityki Sąsiedztwa i negocjacji akcesyjnych Johannesem Hahnem.

kom/ nmk/

Data publikacji 19.03.2018, 21:24