Ruszył prestiżowy program mentoringowy EmpowerPL

26.02.2018, 10:11aktualizacja: 26.02.2018, 10:11

Program EmpowerPL - grafika
24 młodych Polaków studiujących na brytyjskich uczelniach zostało wybranych do udziału w prestiżowym programie mentoringowym EmpowerPL. Ich mentorami są czołowi menadżerowie z takich organizacji jak Abris Capital, Agora, BGŻ BNP Paribas, Billon, CVC, ING Bank Śląski, Innova Capital, Lidl Polska, Neuca, Play, PKO Bank Polski, Polski Fundusz Rozwoju, PGE Polska Grupa Energetyczna, PZU Życie, Siemens, Tauron Polska Energia, The Boston Consulting Group czy WWF Polska.

„Program mentoringowy jest dla mnie kolejnym, ważnym krokiem w budowaniu więzi między polskimi firmami a młodymi Polakami, którzy uczą się na najlepszych światowych uczelniach. Zmiany technologiczne, Przemysł 4.0, zaawansowana analityka, nowe modele kultury organizacyjnej - absolwenci czołowych szkół mogą wnieść wiele cennych umiejętności do firm i instytucji publicznych” - mówi Franciszek Hutten-Czapski, senior partner i dyrektor zarządzający The Boston Consulting Group, która stworzyła program wspólnie z Federacją Polskich Stowarzyszeń Studenckich w Wielkiej Brytanii.

Chęć udziału w pierwszej edycji programu EmpowerPL zgłosiło ponad 100 młodych Polaków. Z tego grona wybranych zostało 24 kandydatów. Są to przede wszystkim studenci kierunków biznesowych, ekonomicznych i inżynierskich, ale również nauk społecznych, medycyny i nauk przyrodniczych, matematyki oraz zaawansowanej analityki danych.

Program od początku powstawał w dialogu ze studentami, którzy wskazali jakie aktywności miałyby dla nich największą wartość. Najwyżej stawiali tzw. shadowing day, czyli możliwość spędzenia dnia z mentorem, udziału w spotkaniach i zobaczenia kuluarów pracy. Studenci chcieliby również porozmawiać z mentorami o swoich planach, poznać perspektywę i usłyszeć rekomendacje mentora. „Chciałabym nie tylko poznać doświadczenia mojego mentora, ale również dowiedzieć się, czego z perspektywy czasu żałuje, że nie zrobił” - mówi Agata Staszak, studentka ekonomii z King’s College London i szefowa stowarzyszenia polskich studentów działającego na tej uczelni.

Spotkania z mentorami już się rozpoczęły i będą trwały do początku czerwca. „Rozmowa z mentorem miała dla mnie dużą wartość, miałem okazję usłyszeć o jego ścieżce kariery oraz porozmawiać o moich planach na przyszłość” - mówi Maciej Zieliński, student matematyki i ekonomii na Uniwersytecie Glasgow, który spotkał się w tym tygodniu ze swoim mentorem w Londynie.

Główne tematy, o których chcą rozmawiać młodzi Polacy studiujący za granicą, dotyczą tego czy wracać do kraju czy postawić na karierę za granicą. Zastanawiają się też nad wyborem ścieżki zawodowej wahając się między pracą w biznesie i karierą naukową. Wielu chce dowiedzieć się, jaką wartość doświadczeni menadżerowie widzą w studiach MBA i czy warto inwestować w taką edukację. Szukają też wsparcia przy własnych projektach biznesowych, np. w obszarze pozyskiwania i budowania relacji z klientami.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.02.2018, 10:11